Annons

Stasi-fasoner

Ledare • Publicerad 10 december 2008

”Mellan 24 november - 14 december pågår KLT:s höstkampanj. Denna gång ska bussförarna uppmärksammas lite extra!” Så skriver Kalmar Läns Trafiken, som också i stora annonser skryter med att kvinnliga busschaufförer kan köra som män (vad säger feministerna om det?) och att KLT-förarna är de trevligaste i landet.

I själva verket är denna charmkampanj kopplad till en kontroll av busschaufförerna som för tankarna till Stasi, säkerhetspolisen i DDR, som spionerade på alla.

Annons

Kalmar Läns Trafiken har anställt en kontrollant/spion som ligger i buskarna och spanar på chaufförerna och om de kommer en minut för sent till hållplatsen blir det ett par tusen kronor i böter. En chaufför gick in på sin arbetsplats för att hämta en tidning innan han for iväg på morgonen med bussen: det blev böter. Och det kontrolleras om chaufförerna är korrekt klädda, har de slips på sig?

Ingen skall behöva ha det så här på sin arbetsplats och man måste förutsätta att fackets krav på att detta spionerande upphör hörsammas och det omedelbart.

Och sedan undrar Kalmar Läns Trafiken och andra bussföretag över varför det är så svårt att rekrytera nya chaufförer.

KARLEVI: Enligt klagomål i denna lilla trevliga Ölandsby förekommer där sådana hemska saker som att när det är skördeväder så passar bonden på att skörda så länge det är möjligt, fåren bräker när de släpps ut, höfläktarna surrar och gödsel körs ut. Det förekommer säkert flugor i byn också men det nämns inte. Allt det som den klagande uppräknar är tecken på att det finns ett levande jordbruk på platsen; om man slår sig ner i en jordbruksbygd måste man då inte räkna med att möta de aktiviteter som oundgängligen hör till ett jordbruk. För många av oss andra är muande kor, bräkande får och en skördetröska som tar sig fram genom gyllengul säd på stora fält riktigt piggt och upplivande, en skön syn, eftersom det visar på en levande landsbygd.

FEL DATUM: Engelska astronomer har genom att räkna sig bakåt på stjärnkonstellationerna kommit fram till att vi firar jul på fel datum. Om vi skulle följa vetenskapen är den 17 juni rätt dag för julfirandet, vilket innebär att vi kan slå samman julfirandet med de öländska midsommarfestligheterna. Denna festlighetsfusion vore emellertid praktiskt omöjlig eftersom landet inte har tillräckligt med extrapoliser att sätta in vid ett sådant megafirande. Därför är det bästa att vi håller de båda högtiderna separerade.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons