Annons

SSU:are snart på röda listan

Ledare • Publicerad 19 januari 2008

För några år sedan hade SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, inte mindre än 38 000 medlemmar, alla inräknade i det underlag som gav ett härligt bidragsregn. Fiffel och båg med medlemssiffror avslöjades, kanske värst i Kalmar län. Då sjönk medlemsantalet drastiskt. Häromdagen kom ett rent häpnadsväckande mejl från SSU till Ölandsbladet där SSU nu kom med nya uppgifter om antalet medlemmar.

Citat ur mejlet: ”1 233 medlemmar är anslutna till en aktiv lokalavdelning.” (1 586 medlemmar finns med i vilande föreningar). 1 233 medlemmar aktiva och under 26 år; det innebär att SSU:are är en rödlistad art, de är helt enkelt utrotningshotade.

Annons

Föreningen SSU är nu mindre än en frimärksklubb, mindre än Torslunda hembygdsförening och en organisatorisk lilleputt jämfört med Ölands Hembygsförbund, som har över 11 000 medlemmar. Detta SSU-ras mot botten visar att hur mycket skattepengar som än öses över en organisation så kan det inte öka attraktionskraften. SSU:s väg mot intigheten beror på skandalerna till viss del, vem vill vara med i en förening som fifflar med medlemssiffrorna och har en full ordförande som slåss på krogen, men också på det trista budskapet.

En metod som skulle öka vitaliseringen i alla politiska ungdomsförbund vore att dra in statsbidragen, vilket skulle lära ungdomarna vikten av ideellt arbete; att i unga år sitta med öppet gap och vänta på pappa statens pengar skapar slöhet och kväver den ungdomliga entusiasmen.

MINNESDAG

Förintelsens offer hedras vid en minnesdag på Judiska begravningsplatsen i Kalmar den 27 januari kl 16.00. Tal av professor KG Jan Gustafson. I krigets slutskede kom många plågade judar från Tyskland till Kalmar med de Vita Bussarna. Trots intensiv omvårdnad dog flera av dem i sviterna av svält och sjukdomar och de fick sin sista vilostad i Kalmar. Förintelsedagen är en minnesceremoni öppen för alla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons