Annons

Sörens Bröd II

Ledare • Publicerad 20 november 2006

– Förstår du inte att det är en dialog, sade rånaren när han satte pistolpipan mot ryggen på sitt rånoffer.

– Vi vill ha dialog, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och låter en av sina medarbetare stänga klassiska Sörens Bageri i Borgholm.

Annons

Bageriet stängdes med omedelbar verkan ungefär som om FN:s vapeninspektörer varit på plats och funnit massförstörelsevapen eller åtminstone upparbetat plutonium i lokalerna.

I det öppna brev som den erfarne och mycket kloke konkursförvaltaren Tommy Lindgren sänt till kommunen finns det all anledning att instämma – om Tommy Lindgren kunnat driva detta företag som konkursförvaltare kan också de nya ägarna göra det.

Det ligger ingen fara i dröjsmål, de nya ägarna måste få tid på sig, ge dem ett år att reparera vad som kan ha brustit under de fyra år som Borgholms kommun inte gjort någonting.

Man skulle vilja vädja till kommunen: Ge dem en chans åtminstone, men kanske det redan är för sent; om så är fallet vet vi å andra sidan var ansvaret ligger, öppet för envar att se.

En stor och nästan ohjälplig skada har emellertid kommunens beskäftige inspektör och i slutänden den politiska ledningen redan åstadkommit:

Bageriets goda namn och rykte, upparbetat under flera decennier, är satt ifråga.

Kan det finnas något värre för ett livsmedelsföretag än att offentligt av en kommun bli beskyllt för att vara ett snuskföretag.

Det är den allvarliga anklagelse Borgholms kommun riktat mot Sörens.

För den skada detta åsamkat de nya ägarna borde Sörens vara berättigat till kommunalt skadestånd, och Ölandsbladet förutsätter att advokat Lindgren överväger denna möjlighet.

JubileumEtt grattis

Annons

I ungdomens egen lokal, det dynamiska Metropol i Hultsfred, firade, symboliskt nog, 150 år pigga Vimmerby Tidning sitt stora jubileum i lördags. Från 140-åriga Ölandsbladet kommer ett grattis och från Sveriges näst äldsta tidning, Kalmar Läns Tidning, 180 år nästa år, kommer också glada tillrop.

Under jubileet passerade en rad färgstarka redaktörer revy i en sketch, till exempel Ingemar Karlsson, chefredaktören som skrev mer än 14 000 ledare, ett svårslaget rekord. Och ni vet väl var Astrid Lindgren först publicerade sig och där hon upptäcktes blott 13 år gammal, en rasande begåvad liten flicka från trakten: i Vimmerby Tidning förstås.

Om dessa spännande tidningsöden kommer det en bok till jul, årets julklapp i hela Kalmar län bör den bli.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons