Annons

Sökes: helgon

Ledare • Publicerad 18 oktober 2006

På Dagens Nyheters förstasida i går fanns det en trevlig nyhet om hur nyttigt det är för kroppen att äta odlad lax; sedan upptogs hela sidan av ”regeringskrisen”, licensskolk och svart städhjälp. Ledaren handlade om det liksom debattsidan.

I kvällstidningarna är pådraget ännu värre och statstelevisionen har gått helt i spinn, där har alla tjänstgörande redaktionella vaktkonstaplar dragit moralbatongerna och gett sig ut på Reinfeldt-drev.

Annons

I detta land finns inget värre brott än obetald tv-licens, en människas duglighet definieras utifrån villigheten att betala tv-licens – att medvetet vägra tv-licens har samma dignitet på brottens tio-i-topp som högförräderi.

Media har nu gått så långt och till sådana väldiga överdrifter, att det snart slår tillbaka och vi kommer till vår förvåning att få se ökade sympatier för Alliansregeringen – ty är det inte vad varenda medborgare har gjort i landet med 64 procents skattetryck: fuskat lite, betalt bilreparatören svart, betalt en hantverkare några tusenlappar i lönndom. Detta är ju samtalsämnet vid varje kaffebord, hur jag lurade staten.

En märklig roll i detta mediadrama spelar Radiotjänst AB. Det verkar som om detta licensernas Säpo regelbundet kör fram listor över politiska kändisar, vilka ej betalt tv-licensen. Dessa listor mejlas sedan till landets tidningsredaktioner.

Men Radiotjänst är ett aktiebolag, ingen myndighet.

Kan journalisterna ringa till Telia och få namn på alla som ej betalt teleräkningen? Naturligtvis inte.

Det kan med säkerhet antas att Radiotjänst brutit mot sekretessbestämmelserna, personuppgiftslagen samt EU:s regler som skyddar den personliga integriteten.

Kan man inte i det som sker också spåra den politiska maktapparat som styrt landet i 70 år – makten finns bland oss, helt osynlig, den håller oss fortfarande i järngreppet och detta trots att den är avsatt.

Om den nya regeringens innehållsrika budget är inte mycket sagt. Men i den finns de första ansatserna till ett nytt Sverige, ett land i arbete.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons