Annons

”Snuskigt på Öland”

Ledare • Publicerad 5 juni 2008

Sommarsäsongen hann knappt inledas förrän miljölarmen kom om hur farligt det är att bada. I en rapport från EU-kommissionen, vad nu den har med saken att göra, utpekas Böda hamn och Kesnäsviken på Öland, som farliga badplatser, eller snuskiga som Expressen väljer att kalla det.

Kära vänner och alla som varit i Böda hamn och Kesnäs – har ni någonsin sett något snuskigt där, blivit sjuka av badet? Ölandsbladet skulle gärna vilja veta hur dessa provtagningar gått till, var det ett eller flera prov, hur togs proverna, vem tog proverna, på vilka djup, var det utbildad personal etc? Det finns starka skäl att misstro larmuppgifterna om Böda och Kesnäs från EU-kommissionen eftersom det inte finns några utsläpp på de aktuella platserna – för övrigt, och det inses om man läser det finstilta, avser larmen situationen förra året!

Annons

Om nu Ölandsbladet får lov att ställa en prognos så var detta miljölarm för tidningen Barometern bara en liten uppvärmning inför de stora larm som tidningen har i kikaren. Det brukar börja med algbälten vid midsommar, strax före semestern och den riktiga badsäsongen visar erfarenheten att Barometerns reportrar observerar gulgröna giftalger drivandes mot Ölands kuster i jättelika hopar, strax därpå siktas mördarmaneter, det brukar ske ungefär vid tiden för Victoriafesten den 14 juli och har tidningen tur har det väl slunkit ut någon giftig fisk ur ett akvarium, till exempel en köttätande piraya som simmar runt i Köpingsviksbukten. Barometern tycker heller inte om industriell verksamhet, till exempel Cementa, vilket visades i ett reportage nyligen, och ej heller länets skogsindustrier finner nåd i Barometern, så därför bör det väl kännas befriande för tidningen att Forsheda Gummifabrik i Mörbylånga lagts ner. Gummi är gjort av olja, olja kan avge koldioxid, koldioxid är farligt, oj, oj.

6 JUNI

Över hela Öland firas nationaldagen. I Kastlösa, Böda hamn, Skäftekärr, Torslunda, Borgholm och Runsten är det trevliga arrangemang. Lite sund nationalkänsla är bra att skaffa sig så här i upptakten av fotbolls-EM. Men om ni skall grilla ute så ta det försiktigt för det är hemskt torrt. Vi som gjort vår värnplikt vet att när man eldar utomhus skall man ha ett spann med vatten och i vattnet skall vara nerstucket två ruskor, ruska kort och ruska lång, sedan kan man grilla på utan risk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons