Annons

Slopa två JAS-plan

Ledare • Publicerad 2 maj 2008

Janne Josefsson har en makalös förmåga att tända debatter - på torsdagskvällen hade han inbjudit pensionärerna till TV-studion för att diskutera de usla pensionerna, och, jisses vad det tände till. Det är ett pensionärsuppror på gång, och det med rätta.

”Detta rika och fina land”, som politikerna alltid säger, har 160 000 fattigpensionärer, mestadels ensamstående kvinnor - på Öland har en del äldre kvinnor så låg pension att när månadens energiräkning är betald finns det knappt över till mat - vi talar här om pensioner på mellan 6- och 7 000 kr per månad. Det är rent otillständigt.

Annons

Sverige har 100 JAS-plan, som kostat ungefär 100 miljarder att ta fram, det blir en miljard per JAS-plan.

Om vi slopade två JAS-plan och gav alla pengarna till de allra fattigaste pensionärerna skulle det ge dem ungefär 1 000 kr extra per månad - större är inte kostnaden - två JAS-plan.

Vad som mer orsakar pensionärsupproret är de röda kuvert som då och då dimper ner i brevlådan från PPM - nu står det klart för var och en  att läsa om de små summor som blivit över åt pensionärerna - det blir en fattig ålderdom för de allra flesta, dock ej för avdankade riksdagsmän, kommunalråd och statsråd ty för dem råder andra regler i en annan värld bortom den där den svenska allmogen lever.

Det tredje momentet i pensionärsupproret är att pensionärer skall betala mer i skatt än de som är i yrkesverksam ålder - det så kallade jobbavdraget slår så.

Det måste vara en grundläggande princip i alla skattesystem, att alla skall behandlas lika, men utgångspunkten nu tycks vara att alla skall behandlas olika, hantverkare, egenföretagare, pensionärer, yrkesverksamma etc. Grupp ställs mot grupp. Vi kan få en missnöjets sommar.

Vårdstrejk

på Öland

Vårdförbundets tredje varsel drabbar nu omsorgen på Öland. Det är en strejk som det är lätt att sympatisera med. Vårdpersonalen har alldeles för låga löner i förhållande till sin kompetens och långa utbildning; andra länder betalar svenska sjuksköterskor 40 000 kr i månaden eller mer.

I Sverige lönar det sig inte ens att vidareutbilda sig för vårdpersonalen - efter tre års akademiska studier till sjuksköterska möts den färdigutbildade av sänkt lön!

Om Vårdförbundet kan driva igenom sina krav höjer det lönerna för alla kvinnor, i alla yrken. Kämpa på, sjuksystrar, ni har folket med er.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons