Annons

Skolproblem och ställplatser

Ledare • Publicerad 21 oktober 2011

Skolberedningen i den södra ö-kommunen har äntligen, en dryg månad för sent, kommit med sitt slutbetänkande.

Utfallet av denna samlade, tvärpolitiska tankemöda blev ungefär den väntade. Det vill säga en brandkårsutryckning för att klara akuta lokalbrist-situationer i Glömminge och Gårdby.

Annons

En akututryckning återstår. Beredningen konstaterar att Färjestadens om- och tillbyggda skola (låg- och mellanstadiet) är fullproppad till sista kvadratmeter med elever – men man presenterar ingen lösning på problemet.

Högstadieproblematiken som ältats ända sedan början på 1990-talet ser däremot ut att åtminstone på en papperslösning. Det vill säga såväl beredning som kommunledning är överens om att påbörja en förstudie som ska resultera i ett högstadium ht 2015.

Detta betyder dock inte nödvändigtvis att bygget blir av. Planer kan skjutas upp med hänsyn till ”det ekonomiska läget”. Mörbylånga kommun har som bekant inte precis ett för lågt låneläge...

En detalj som vi anser att beredningen missar är situationen vid Torslunda skola. Denna skola som genom årens lopp blivit tämligen styvmoderligt behandlad – vem minns inte bristen på duschar? – får återigen stå på väntelistan.

Torslundaskolan kommer inte att bli en komplett F-6-skola med lokaler för idrott, slöjd och hemkunskap förrän tidigast 2014-2015.

Skolberedningen föreslog i sitt första delbetänkande att en utbyggnad av Torslunda skola skulle ske omedelbart. Men som man påpekar (förmodligen efter internt politiskt käbbel): ”beredningen har gjort sådana erfarenheter att förslagen gällande Torslunda skola har fått en annan utformning.”

Och apropå väntelista, som vi noterade här ovan. Är det några som får vänta så är det eleverna som bussas till sina välbehövliga idrotts- och andra lektioner som man inte har lokaler till. En 50-minuters gympalektion för lågstadiet kostar två timmar i resande...

***

Khadaffi är död och Grekland håller på att kollapsa tillsammans med hela södra Europa – men här blir det icke-nyheter i jämförelse med att Kårehamn blivit utsedd  till ”Årets ställplats” av husbilsfolket.

Ni kommer väl ihåg bråket under Skördefesten? Husbilsägare nekades att parkera vid Mejeriviken i Borgholm. Ett kommunalt beslut som inte precis uppfattades som välkomnande. Ett rasande husbilsfolk hotade med bojkott och läget var spänt.

Annons

Men hela den norra ö-kommunen är inte ’terra nullius’ för husbilsfolket. Tidningen Husbil & Husvagn har nyligen utsett Kårehamn till Årets ställplats 2011, vilket  Ölandsbladet rapporterar om på Pumpen-sidan.

En får gratulere’

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons