Annons

Skolorna, framtiden

Ledare • Publicerad 23 maj 2008

Ingen kan väl säga att skolfrågan i Borgholms kommun inte är tillräckligt diskuterad - under det senaste året har ett otal debattartiklar publicerats i Ölandsbladet. Men i sista stund kommer ett intressant skoldokument från länsstyrelsen med rubriken  Samhällsekonomisk konsekvensanalys av beslut i offentlig service. Det är en ganska djupgående analys över 15 sidor, dess kärnpunkt är: Det finns alternativ till alla beslut, och, alla aktörers kostnad måste beaktas, inte bara samhällets utan också föräldrarnas, barnens och alla som finns runt omkring och som drabbas.

Det känns också befriande att i denna vetenskapligt hållna analys få bekräftat det som Ölandsbladet och föräldrarna i Runsten, Gärdslösa, Bredsättra och Södvik med envishet hävdat:

Annons

”Det finns inga entydiga samband mellan en skolas storlek och barnens studieresultat.”

”Barn i lägre åldrar uppskattar den trygghet som en mindre skola ger.”

”Individanpassad utbildning är lättare att genomföra på mindre skolor.”

”Barn som har mer än 15 km till skolan är generellt sett mer oengagerade än andra barn under den första timmen, de är också i sämre fysisk form än de barn som kan gå eller cykla till skolan.”

Dessutom understryks skolans mycket starka symbolvärden på landsbygden, bygdeskolan är en spjutspets in i framtiden.

Allt måste prövas fördomsfritt innan en bygdeskola läggs ner: Skattehöjning, det handlar om tioöringar i detta fall, marknadsföring för att öka elevunderlaget (offensiv istället för defensiv), effektivare användning av lokalerna (kulturhus, bygdebio), introduktion av IT i stor skala i undervisningen och, inte minst, överlåtande av delar av eller hela skolverksamheten till föräldrakooperativ eller andra externa aktörer.

Absurt

Miljöhysterin tar sig de mest absurda  uttryck. På fullt allvar föreslår Naturvårdsverket att Ölands kossor skall flyttas till inlandet eftersom inga jordbruk bör tillåtas i kustnära lägen. (Se Ölandsbladet i torsdags)

Svenska Naturskyddsföreningen instämmer förstås entusiastiskt. Tidigare har denna organisation föreslagit nerläggning av allt Ölandsfiske.

Om Naturskyddsföreningen finge bestämma skulle Öland tömmas på ölänningar, kvar skulle bli grodor, ormar och sällsynta insekter. För mänsklig aktivitet finns ingen plats längre på denna ö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons