Annons

Skoj med profeten må tillåtas

Ledare • Publicerad 3 februari 2006

 Att i ett ”konstverk” framställa Jesus som läderbög och att ställa ut detta i centralbyggnaden för svensk kristenhet, Uppsala Domkyrka, ansåg vår egen ärkebiskop KG Hammar vara helt okay, och han var alldeles till sig över den påstådda skönheten i detta verk, ett stort fotografi.

Kristna symboler kan hädas hur som helst, det är bara kul, men att publicera några skämtteckningar av Muhammed medför dödshot och hot om terror. Det sägs att fredagsbönen i arabvärldens moskéer blir avgörande för frågans vidare utveckling; så långt har det alltså gått att muhammedanska imamer i fjärran länder sätter gränsen för europeisk yttrandefrihet.

Annons

Arabvärlden med palestinierna i spetsen bojkottar allt danskt och norsk, men som Johan Hakelius, Aftonbladet, frågar i en kolumn: Varför bojkottar de inte samtidigt skandinaviska bidragspengar?

Det är för övrigt märkligt att teckningarna enbart hänförs till danska Jyllandsposten och norska Magazinet, och att det därför bara är danskar och norrmän som hotas. Teckningarna av profeten finns nu överallt, till exempel här: (www.michellemalkin.com)

Till det sorgliga i denna principiellt viktiga sak hör också en del svenska mediareaktioner, till exempel från DN:s chefredaktör Jan Wifstrand när denne karaktäriserar Muhammedbråket som ett ”käbbel”; detta skrivs alltså av den ansvarige på Skandinaviens största liberala tidning; den som minns den intellektuelle jätten Herbert Tingsten måste betrakta Wifstrand som en motsvarande lilliputt möjligen värdig att redigera ett gratisblad i en förort. Ingenting har han förstått.

Det hot mot svensk yttrandefrihet som avvärjdes genom den friande domen mot pastor Åke Green är nu åter tillbaka, fast hundrafalt värre. Svensk mesighet i största allmänhet bidrar till att det finns skäl att känna stor över hur det skall gå.

Vi som är kristna åker inte till muslimska länder och kräver att islamisterna skall leva efter protestantiska traditioner, så varför skall vi leva efter deras förvrängda lagar om kvinnor och yttrandefrihet?

För övrigt kan det vara läge att köpa danskt: ta hem ett par Tuborg/Carlsberg till söndagsmiddagen.

”Barrenskondom”

Till det roligaste vi läst på länge hör den fällning av Barometern som Pressens Opinionsnämnd gjort och som till och med citeras av TT, så kul är den, och avslöjande för ”den stora tidningens” totala brist på källkritik. I somras larmade Barometern stort enligt principen ring och gnäll så skriver vi: Kondom hittad i mat, löd den svarta rubriken.

Men det var förstås ingen kondom som hittats i Nybrokrögarens hämtmat utan en liten bit gladback, plast alltså, från själva förpackningen..

I somras trodde tidningens reporter att det rådde badförbud på norra Öland när han fick se en röd flagga, stort rubrikpådrag. Det var emellertid en hörnflagga till en fotbollsplan han fått syn på.

En boktitel faller i tankarna när man läser om Barometerns publicistiska fadäser: Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons