Annons

Skatten som inte försvann

Ledare • Publicerad 18 oktober 2007

Med löftet att slopa fastighetsskatten drog Alliansen till sig de sista avgörande rösterna för en valseger; kanske fanns väl också vallöftet om sänkt bensinskatt med i de locktoner, som fick en majoritet av folket att rösta borgerligt.

Många känner sig nu grundlurade, inte minst på Öland. Istället för slopad fastighetsskatt ser i dag 1 284 villaägare på Öland att de får höjd fastighetsskatt, 1 284 stycken i Mörbylånga och 965 i Borgholm. Att regeringen språkförskönar och envisas med att kalla skatten för avgift bidrar ytterligare till känslan av svek. Folk är ju inte korkade. Totalt i landet är det 220 000 villaägare som får höjd fastighetsskatt, enligt  Villaägarnas Riksförbund, som låtit ta fram SCB-tabeller över svekets konsekvenser.

Annons

Om KD-ledaren Göran Hägglund med det dubbla sveket, fastighetsskatt och bensinskattehöjning som huvudkuddar, kan sova om nätterna skall vi låta vara osagt, men han har skäl att oroa sig och det förefaller som om väljarna hårt kommer att straffa KD; kanske partiet efter detta inte ens kommer in i riksdagen – det är sannolikt att så blir fallet. Genom den otroliga klumpighet och okänslighet med vilken den borgerliga regeringen handlagt frågan om fastighetsskatt, cynism rent ut sagt, blir det nog även omöjligt att upprepa en borgerlig valseger år 2010. Folk glömmer, det är långt till valet, säger borgerliga valstrateger. Eftersom fastighetsskatten skall betalas varje år så ges emellertid inget utrymme för glömska.

SPRICKER

Oskarshamn drar sig ur regionförbundet och detta organ hotar därmed att spricka. Om så blir fallet får vi lov att tacka Oskarshamn.

CITAT:

”Fatah och PLO vill inte att Israel ska finnas, sade Benny  Morris (israelisk historiker på besök i Sverige). Och deras kamp för detta sker i etapper, där varje överenskommelse ses som ett steg på vägen mot det palestinska övertagandet av hela området. Hamas är lite mer drastiska. De vill utplåna Israel omedelbart. ”

SvD-bloggen

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons