Annons

Ska all service försvinna?

Ledare • Publicerad 22 november 2013

Det fanns en tid, inte för länge sedan, då många myndigheter fanns på Öland.

Men i takt med att allt mer av möten blir digitala, försvinner också dessa mötesplatser.

Annons

Skatteverket är ett exempel från senare år som lämnat ön. Har man behov av ett personligt besök får man ta sig till Kalmar.

Det är väl inte oöverkomligt för många; men bor du på norra delen av ön eller på sydspetsen, då tar det både tid och kostar pengar att göra dessa besök.

I vår sköna nya värld kan det tyckas enkelt att sköta all korrespondens via mejl och sms, via Skype eller på annat tekniskt sätt via dator eller telefon.

Men det kan ju faktiskt finnas lägen där man vill prata öga mot öga med en person. Kanske för att få saker och ting förklarade så att man verkligen förstår.

Kanske för att man inte behärskar den nya tekniken till fullo och känner sig säkrare om man får personlig hjälp.

I dagens tidning skriver Ölandsbladet om Arbetsförmedlingen. Det finns farhågor att också deras verksamhet ska centraliseras till Kalmar.

Att den nya tekniken betyder att behov av personliga möten med exempelvis en handläggare på arbetsförmedlingen minskar, det är självklart.

Men ett helt landskap utan Arbetsförmedling?

Nja, det är väl inte den utveckling vi vill ha.

Här handlar det ju dessutom om arbetstillfällen – inte bara de som Arbetsförmedlingen kan ge andra, utan också deras egna jobb som de utför på ön.

Annons

Jobbar man på ön, bor man kanske på Öland eller tänker åtminstone tanken att flytta hit. Det ger i sin tur effekter på handel, bostadsmarknad, förskola, skola med mera.

Det är en tråkig utveckling om allt fler myndighetsjobb centraliseras till Kalmar. Både för de jobbtillfällen som försvinner från Öland men också för det extra besvär som det innebär för de boende på ön som behöver komma i personlig kontakt med myndigheter.

Ny teknik är bra och nödvändig och allt som oftast till stor hjälp för de flesta.

Men ny teknik innebär ju också att man inte behöver sitta centralt för att sköta sitt jobb.

Istället skulle man kanske utlokalisera vissa delar av myndighetens arbete på de mindre orterna i länet istället. Allt för att inte landsbygden helt ska bli utan service.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons