Annons

Se till helheten

Ledare • Publicerad 21 mars 2008

Lokala öländska taxiföretag i Degerhamn och Algutsrum har förlorat upphandlingen av skolskjutsarna. Anbudet har istället tagits hem av Bergkvarabuss, ett storföretag på fastlandet, vilket sägs gynna Öland eftersom priset blir lägre. Inget ont om Bergkvarabuss, men saken måste diskuteras.

– Upphandlingen är vinst för alla, hävdar kommunen.

Annons

Det kan hända att det är så, men endast i det fall då kommunen tänker endimensionellt - tar vi alla aspekter med i upphandlingen så uppstår i själva verket en förlustsituation.

Om kommunen för ett något högre pris upphandlat skolskjutsarna hos de lokala företagen skulle minst hälften av en kommunal tusenlapp ha kommit tillbaka till kommunen i form av skatt - det lokala företaget betalar skatt till kommunen, handlar i kommunen, reparerar fordonen i kommunen, köper drivmedlet i kommunen etc. Nu måste de lokala företagen istället dra ner och sälja fordon.

I en upphandling av detta slag är det väldigt enögt att bara titta på det erbjudna priset - alla dimensioner som affären innehåller måste beaktas.

Skördefesten

www.skordefest.nu

På den adressen hittar ni Ölands Skördefest, som nu skall stå på egna ben och inte höra samman med Ölands Turist AB, ÖTAB.

Men det råder en del oklarheter om alla de pengar som Skördefesten skulle ha haft, men som synes ha gått till ÖTAB. Förhållandet bör utredas av kommunernas revisorer, föreslår Kalmar Läns Tidning i ledaren i det senaste numret av tidningen.

Påskhelgen

Påskhelgen på Öland har mycket att bjuda på, det ser ni i Ölandsbladets extratidning Det Händer på Öland i Påsk.

Många gårdsbutiker är öppna, så passa på att handla lokalt och fräscht.

Annons

På Borgholms Torg är det glada evenemang hela dagen i dag, det får ni inte missa.

Citat:

”Och när värnplikten skrotas får man en krigsmakt som är genomsyrad av en professionell identitet, ett militärt särintresse.

Folkbeväpningen skulle förhindra detta. Den gick hand i hand med demokratins framväxt. Ett folk i vapen blev en nagel i ögat på en feg och förrädisk överhet.”

Anders Björnsson i SvD

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons