Annons

Så mycket mera

Ledare • Publicerad 19 augusti 2013

Trots regntunga skyar lockade Robert Gustafsson och Rolandz storpublik till Borgholms torg i onsdags kväll.

Sommaren tar inte slut bara för att första helgen i augusti passerats.

Annons

Inte minst denna helg visar att det händer mycket även utanför de mest turisttäta sommarveckorna.

Ironman avgörs idag lördag och blir till en folkfest i cykelns tecken på södra Öland.

På mellersta Öland kan man dag lördag se fram emot kortege med Harley Davidson-motorcyklar, hojar som man också kan se på torget i Borgholm under eftermiddagen.

Kalvhagen i Södvik har avslutning ikväll lördag, i Sättra är det musikfest, på Himmelsberga är det trädgårdsshow och flera fyrar håller öppet i samband med fyrhelgen.

Till det kan läggas alla andra turistattraktioner och restauranger som håller öppet redo för att möta lokalbefolkning och turister.

Sommarkänslan lever kvar, trots att det bara är några få dagar kvar till dess att höstterminen börjar för skoleleverna.

Det är också snart bara en månad till skördefesten.

Det är ett folkligt och genuint evenemang som utvecklas år för år, i höst bland annat med spännande konstsatsning och evenemang från fyr till fyr.

Öland har så mycket mera att ge än bara några heta veckor i juli.

***

Annons

Några som trivs på Öland, inte bara sommartid, är kungafamiljen.

Svensk Damtidning gör stor sak av att prins Carl Philip, 34, och Sofia Hellqvist, 28, tydligtvis besökt både Räpplinge och Gärdslösa kyrkor. Om källan till uppgifterna är trovärdig eller ej framgår inte...

Är det månne bröllop på gång?

När prinsessan Madeleine skulle gifta sig drog spekulationerna igång: skulle giftermålet bli i Gärdslösa kyrka (där hennes faster, prinsessan Margaretha gifte sig) eller Räpplinge (där kronprinsessan Victoria konfirmerade sig)?

Nu blev det inte så.

Kanske kan det bli så i fallet med Carl Philip istället.

Vi får se.

Men för Ölands del är det inte fel med skriverier i rikspress om kungligheter och Öland.

Victoriadagen den 14 juli är sedan många år det i särklass mest omskrivna öländska evenemanget och att det sänds en och en halv timmes underhållning på bästa TV-tid från idrottsplatsen i Borgholm lär ju inte göra turistnäringen ledsen.

Att kronprinsessparet byggt eget på Solliden tyder ju också på att det är Öland som under lång tid framöver kommer att vara fritidsplatsen nummer ett för Victoria, Daniel och Estelle.

Annons

Undertecknad blev i somras omcyklad av kronprinsessfamiljen på, var annars, Prinsessan Estelles promenad (Strandvägen). Senare såg jag att de hade stannat till för att fika på ett café i Borgholm.

Det är säkert sådant som gör att den kungliga familjen trivs på Öland och Borgholm. De kan göra utflykter som vilken familj som helst.

Här kan de vara sig själva för en stund.

Öland är ju som bekant i grunden annorlunda. Både för den som bor i slott och koja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons