Annons

S-beslut jobbhot mot Öland

Ledare • Publicerad 19 maj 2006

Den socialdemokratiska regeringen har ingen särskild minister med uppgift att krångla till det för företagen och att försvåra nyanställningar, i all synnerhet för unga. Men av de förslag och beslut som i en aldrig sinande ström flödar ut ur beslutsapparaten kunde man tro att en antijobb- och antiföretagsminister innehade regeringens tyngsta post.

Ofta döljs de nya bördorna på företagen och det nya krånglet under förskönande rubriker, som till exempel denna : ”Lagen om anställningsskydd förenklas”. I själva verket förhåller det sig tvärtom, som när Posten informerar : Information om postal serviceförbättring, vilket innebär att ortens postkontor läggs ner.

Annons

Bakom eufemismen ”Förenkling i LAS” döljer sig ett förslag som är ett allvarligt hot mot jobben på Öland, nämligen att säsongsarbeten automatiskt skall leda till ett heltidsarbete.14 månaders sammanlagt säsongsarbete under fem år ger heltid, det är formeln.

Var och en inser att för den öländska turistnäringen är detta en omöjlighet. Ta vilken camping som helst : På vintern har den en anställd, ägaren, på sommaren kanske 50 anställda, de flesta ungdomar.

Hur skall Böda Sands Camping, Ekerums Camping, Ekerums golf, Hotell Borgholm etc kunna bereda heltidsanställningar året runt?

Förslaget är fullkomligt vanvettigt och måste rivas upp av en borgerlig regering.

Vad detta socialdemokratiska initiativ visar, dessutom, är att de flesta s-politiker i riksdag och regering aldrig haft ett jobb inom privata företag - de tror att pengar bara finns där i en hög för företagen att hämta, som de själva plockar pengar ur våra fickor.

Det bästa som kunde hända svensk företagsamhet vore om politikerna kunde hålla fingrarna borta i fem år, ta en time out!

Ingen ö

I praktverket ”Sveriges öar” finns Öland inte med eftersom Öland inte är ”en riktig ö”, enligt författaren. Bron diskvalificerar Öland; så finns det då föga anledning att köpa den boken och vi spar dom hundralapparna.

Ölandstopp

Googlar ni? Gillar statistik? Här är några Ölandsexempel ur Google, topplista på antal träff.

Annons

1. Öland - 2 500 000 träff.

2. Borgholm - 1 630 000 träff.

3. Mörbylånga - 755 000 träff.

4. Färjestaden - 296 000 träff.

5. Ölandsbladet - 50 300 träff

6. Böda - 80 000 träff.

7. Kvinnsgröta - 138 träff.

Googla vidare själva och gör er egen topplista.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons