Annons

Rör inte bygatan

Ledare • Publicerad 12 juni 2007

Var och en som besökt Himmelsberga, det öländska konst- och hembygdsmuseet i Långlöts socken, vandrar i den mest unika av miljöer, en bygata, så typisk och unik för Öland. En bygata är sammanhängande med portar in till boningshusen – en öländsk bygata har inte inte ramper in till restauranger. Därför är det nästan helt obegripligt hur först Borgholms kommun och sedan länsstyrelsen med kulturvårdande myndigheter kunnat godkänna en restaurangingång mitt i denna öländska kulturmiljö.

Nu skall det långdragna ärendet prövas i kammarrätten, så sista ordet är inte sagt än. Ingen har egentligen argumenterat mot restaurangen; den kan säkert accepteras blott den får sin ingång från den gård där restaurangägaren bor, men först kanske ett och annat måste ordnas och fixas just på gården. Kort sagt, det måste städas upp. Sedan blir det fint. Märkligt är att Borgholms kommun inte mer slår vakt om denna unika bygata och detta framstående museum, som kommunen råkar ha inom sina gränser.

Annons

Just nu visas den Öländska Hemslöjden i all sin prakt på Himmelsberga, en fantastisk utställning som kompletteras av en mycket vacker bok. Ta en tur till Himmelsberga, vandra på den orörda bygatan, njut av det öländska hantverket, avsluta med kaffe och bullar i en harmonisk miljö omgiven av det Öland som en gång var.

M-SPRICKA

Moderaterna i Kalmar spricker på frågan om Destination Kalmar. Partiet har inte tagit ut kursen, har varken mål eller destination.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons