Annons

Röd dag som togs bort

Ledare • Publicerad 10 juni 2011

Idag är det Pingstafton.

Pingsthelgen var tidigare en helg som betydde mycket för turistnäringen, inte minst på Öland.

Annons

Det var då en långhelg med ledig måndag. En helg då bland annat många åkte till sina lantställen för att se om sin trädgård och naturälskare i allmänhet kunde njuta av blomsterprakten i landskapet.

För att inte tala om alla som passade på att gifta sig denna helg!

Numera är annandag pingst som vilken arbetsdag som helst, medan Nationaldagen tagit plats som röd dag. I år var det bingo för turistnäringen, med Nationaldagen en måndag direkt efter Kristi himmelsfärdshelgen. Den som hade möjlighet att ta ut ledigt på fredagen kunde få fem lediga dagar i sträck.

Men det var i år det.

Nästa år ligger Nationaldagen på en onsdag och det gör ju knappast att turistnäringen kan dra någon nytta av det. Man får vänta till 2014, då Nationaldagen är en fredag och därmed ger många möjlighet till en långhelg, som ju med fördel kan spenderas här på Öland.

Nu kan man naturligtvis inte lägga helgdagar enbart för att det ska passa turistnäringen och folks möjlighet att ta lite extra ledigt. Men eftersom Nationaldagen knappast kännetecknas av folklig yra kanske man ändå skulle fundera på att återta annandag pingst som helgdag.

Dessutom kanske Nationaldagen lämpligen kunde placeras på Midsommarafton istället. Då är det ju redan festlig stämning och mycket svenskare än den dagen blir det väl knappast.

Att regeringsformen från 1809 och kröningen av Gustav Vasa ägde rum just den 6 juni gör väl knappast att den allmänna feststämningen höjs.

Att fira Sverige som sådant, att vi levt i fred i hundratals år, att vi är en demokrati, att vi har så fin natur, så skickliga fotbollsspelare eller vad man nu värderar högst, kan vi säkert celebrera lika bra på midsommarafton.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons