Annons

Region Arena

Ledare • Publicerad 22 maj 2008

När den planerade Arenan i Kalmar (kostnad bortåt 300 miljoner kronor) diskuteras förefaller denna jättesatsning enbart vara en angelägenhet för Kalmar.

Men är det verkligen fallet, att denna betydande investering enbart skulle gynna Kalmar? Är inte en Arena av detta format närmast en regional angelägenhet, och varför diskuteras inte den planerade anläggningen i regionala termer?

Annons

Regionförbundet kunde här ha spelat en viktig och konstruktiv roll, men har helt missat denna chans.

En Arena av dessa dimensioner ger en mängd möjligheter som skapar dynamik i hela regionen, och inkomster: Stora musikarrangemang, kanske VM-speedway, klassiska konserter, internationella cuper, allt detta arrangemang som kan dra storpublik - denna publik försvinner inte upp i tomma intet utan den åker över till Öland och handlar, den far till Glasriket och Astrid Lindgrens Värld och den ser sig om i Kalmar län. Den stannar ett par dagar, äter, lever, bor, handlar och spelar golf här, eller boule, som är roligare.

Man kan kanske inte begära att Borgholm och Mörbylånga, Torsås, Nybro och Emmaboda skall gå in som ägare i Arenan, men någon liten stöttning kunde väl Kalmar få för denna viktiga regionala satsning.

Det verkar som om det hakat upp sig något på slutet i förhandlingarna; nu väntar vi därför alla på ett positivt agerande från regionförbundet för regionens bästa.

Att länet har en dynamisk residensstad gynnar hela området, i all synnerhet som de här uppräknade kommunerna håller på att växa samman till en enda stor arbetsmarknadsregion - Arenan är en regional uppgift och kanske den viktigaste investeringen detta decennium, av samma regionala betydelse som Kalmar flygplats; vi måste bort från det småplottriga gräns- och revirtänkandet.

Så här beskrivs till slut den lyckade Arenasatsningen i Borås:

“ETT LYFT FÖR BORÅS OCH SJUHÄRADSBYGDEN. 

Även om Elfsborg varit pådrivande i projektet, ger ”Borås Arena” positiva effekter för hela fotbollsrörelsen i Borås och Sjuhäradsbygden samt även för kommuninnevånarna och näringslivet. Det är vår förhoppning att arenan utnyttjas alla bygdens fotbollsklubbar samt även av skolorna. Arenan skall dessutom användas för olika evenemang, konserter, större möten m m”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons