Annons

Pussel kring skolan

Ledare • Publicerad 3 juni 2013

Nu kör det ihop sig vid pusselbordet!

Skolsituationen i Färjestaden är en bakteriehärd för politikerna i Mörbylånga kommun. Frustrationen är stor hos de familjer som berörs av skolfrågan och det är många.

Annons

I fredags fick Cis överraskande godkänt av skolinspektionen på sin ansökan om att starta friskola i Färjestaden. Cis ville då inte avslöja i vilka lokaler man tänkt bedriva sin undervisning i.

I dag kan Ölandsbladet avslöja att Cis i sin ansökan angivit Träffpunkt Öland som undervisningslokal.

Kontraktsfrågan är förstås den viktigaste att lösa för Cis. Men det finns också andra frågetecken att räta ut.

Detaljplanen är också minst lika viktig. Det krävs en kommunal planändring för att det ska kunna bedrivas skola på Träffpunkten.

Personal som tidigare haft Träffpunkt Öland som arbetsplats har kritiserat arbetsmiljön. För kallt på vintern och för varmt på sommaren har det hetat.

Men lita också på att skolinspektionens besked skakat om de politiska företrädarna i Mörbylånga kommun. Spelplanen har ändrats än en gång.

Vad händer nu med den kommunala skolplan som Ölandsbladet presenterades i lördagens tidning? Då beskrev vi de två kommunala skolbyggnadsplanerna i Färjestaden, en mindre skola för 150 elever och en lite större för 200 elever.

De här förslagen togs fram innan Cis fått sitt godkännande av skolinspektionen.

Inom en månad hoppas Cis kunna ha avtalet klart med Träffpunkt Öland. Det kan innebära att Mörbylånga kommun också måste avvakta månaden ut för att gå vidare med sina skolplaner.

Det är ju liksom inte helt enkelt att lägga pussel när man inte ens vet vad man har för pusselbitar att pussla med.

Annons

I slutändan så rör friskolefrågan inte bara elever och föräldrar i Färjestaden. Det har visserligen kraftigt förnekats från ledande politiker att till exempel Alunskolans öde skulle hänga ihop med utvecklingen kring skolfrågan i Färjestaden.

Men faktum är att 500 elever vid Färjestadens kommunala skola genererar drygt 40 miljoner kronor omräknat i den så kallade skolpengen, men Färjestadens skola har enbart en budget på strax över 20 miljoner kronor.

Övriga 20 miljoner kronor kommer hela skolkommunen till godo.

Räkna bort hälften av eleverna vid den kommunala skolan och det finns anledning att tro det kommer leda till konsekvenser för den övriga skolverksamheten.

Det är också en pusselbit i det stora pusslet.

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons