Annons

Prästgården

Ledare • Publicerad 3 december 2008

Med hembygdsrörelsen splittrad och kyrkan ovillig är väl förutsättningarna att bevara Gärdslösa prästgård inte särskilt stora.

Det kyrkliga ointresset är påfallande och påtagligt. Det är så trist alltihop.

Annons

Biskopen Sven Thidevall skriver långa och obegripliga insändare om sådant som han inte kan påverka och heller inte vet mycket om, den globala uppvärmningen, men för det han har framför fötterna och som han kan göra någonting åt, Gärdslösa prästgård, visar han inget intresse alls.

Och man undrar nästan så här: Vad har kyrkan egentligen emot skalden Erik Johan Stagnelius?

Kyrkan kunde lätt som en plätt, bara intresse funnes, lämna över prästgården till den öländska hembygdsrörelsen för en symbolisk summa, och vill kyrkan inte det kan man göra upp en avbetalningsplan med lätta villkor eller helt enkelt arrendera ut prästgården på 100 år för en ringa arrendesumma.

Men när kyrkan saknar vilja blir det förstås svårt.

Det är lättare att acceptera och förstå att hembygdsrörelsen tvekar inför att dra på sig nya stora kostnader när man samtidigt har Himmelsberga att ansvara för.

Hembygdsrörelsen har begärt anstånd hos kyrkan och bollen ligger där, sist och slutligen hos biskopen. Frågan är ställd på sin spets:

Vill kyrkan bevara födelsehemmet för Sveriges största skald eller vill man tjäna pengar på det?

Citat:

”Barnprogram från Hamas

En terroristisk Musse Pigg, en judeätande kanin och ett kattplågande bi. Nej, det är inte Bolibompa på syra, men nästan. Det är palestinska Hamas barnprogram Pioneers of Tomorrow.

Annons

Detta hat förpestar stora delar av världen och smittar människor som över huvud taget aldrig kommit i kontakt med judar eller för den delen israelisk politik. Hatet kan ta sig fullständigt groteska yttringar, som häromveckan då ett tv-program diskuterade det moraliskt riktiga i att våldta judar.”

SvD, ledarbloggen

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons