Annons

Politik, moral och fylla

Ledare • Publicerad 22 januari 2008

Kommunfullmäktiges ordförande, det lokala brottsförebyggande rådets ordförande etcetera etcetera i Oskarshamn heter Ywonne Bergwall. Hon är socialdemokrat. I lördags satte hon sig bakom ratten men togs i en rattfyllekontroll – hon hade 0,20 promille och körkortet drogs in direkt på platsen av polisen.

– Men, ohh så konstigt, hur kunde jag ha promille, jag som bara druckit ett glas vin kvällen innan.

Annons

Så låter det alltid, även från Bergwall. Alla vet ju att detta är fel, att Ywonne Bergwall måste ha hinkat ganska bra för att ha denna bakrusiga nivå på morgonen; kanske har hon till och med en del problem med sitt drickande – hon vet det nog själv, men lever i förnekelse. Detta ställer åter frågan: Vad får en politiker göra, får en politiker köra rattonykter, låta bli att betala TV-licens, betala svarta pengar till hemhjälpen etcetera?

I försvaret för politikernas beteende heter det ofta, ja, men det är väl bra att politikerna är som folk är mest. Problemet med påståendet är bara att ”vanligt folk” aldrig kör rattfulla, de betalar sin TV-licens och de har aldrig haft någon hemhjälp, som de kunnat betala svart, ”vanligt folk” är heller aldrig fulla på krogen varvid de råkar i slagsmål, som SSU-ordförande Anna Sjödin. Det är alltså politikerna som är avvikande. Rannsaka din egen bekantskapskrets, hur många känner du som slagits på krogen, som kört rattfull och som skattefuskat? Sådant tillhör trots allt ovanligheterna bland ”vanligt folk”.

GAMMALT

Tidningen Barometern har nu praktiskt taget varje dag sedan årsskiftet vevat en artikelserie över hela uppslag om vad som hände på Öland för 30 år sedan. Om du vill veta vad som händer nu – läs Ölandsbladet.

KOFISAR

Världen är galen. Det skrev Axel Oxenstierna i ett brev redan 1645 då han vistades i Kalmar inför de stundande fredsförhandlingarna i Brömsebro. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet fått miljontals kronor för att mäta hur mycket kossorna fiser eftersom det påverkar klimatet. Hur skall nu detta gå till? Blir det fismätare där bak i svansen på var ölandskossa? När man ser en flock kor på en blommande ölandsäng om våren har man svårt att föreställa att den idylliska bilden är bedräglig och att det vi i själva verket betraktar är farligare än både cyanid och kolkraftverk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons