Annons

Pass upp med vad du skriver

Ledare • Publicerad 18 december 2009

En text är en text är en text.

Orden, i det svartvita trycket, när det väl kommit på pränt går aldrig att sudda ut, knappast ens förneka.

Annons

Erkänner gärna öppet och ärligt. Livrädd, näst intill för det skrivna ordet. Just det. Så är det. Att vara arg och skriva är olämpligt. Att vara onykter och skriva än mer olämpligt. Att skriva utlämnande om sig själv till en kär vän som sedan visar brev för andra är någonting som aldrig går över, om inte det rackarns brevet någonsin hamnar i soporna.

Facebook utlämnar människors privatliv utan kontroll om de inte ser upp. Följer nu en kollegas skriverier på Facebook och ser till min stora fasa att han berättar exakt om vad vi åt på fredagskvällen, drack vin därtill. Där finns till och med bild på maten och där syns min för kvällen lila bordsduk. Han måste ha fotograferat bordet i ett obevakat ögonblick. Inte för att jag skäms för nykokta majskolvar och grillade kastanjer.

Vågar inte säga till honom att jag gärna gör privata saker ifred, rädd för att han ska uppfatta att bekantskapen förnekas i det offentliga rummet. Men faktum är att omvärlden inte har att göra med privatlivet, om vad som händer innanför dörrarna en kall och mörk novemberkväll.

En 22-årig man på Värmdö erbjöds en barnskötarutbildning följt av en anställning som barnskötare inom kommunen när arbetsgivaren fick syn på vad han hade skrivit på sin blogg. Erbjudandet drogs tillbaka eftersom förskolechefen förklarade att det var olämpligt av honom att blogga om sitt sexliv.

Så kan det gå och det digitala avslöjandet kostade honom jobbet. Enligt Manpower som frågat chefer om de kollar arbetssökande på nätet, har en av fyra sållat bort folk på grund av vad de hittat via Internet.

Det lär dröja innan samhället vant sig vid att offentligheten och privatlivet går hand i hand framför allt bland de yngre, som ju kommer att anställas av de som är äldre och mer omoderna i sitt tänkesätt. Så är du tonåring bör du se upp. Ditt bloggande kan äventyra framtiden. Vi mossiga äldre som inte ens vågar berätta om maten vi åt på fredagen på Facebook har mycket kvar att lära än när det gäller öppenhet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons