Annons

Påskmat och korset

Ledare • Publicerad 14 april 2009

En helg som är en äkta mathelg lägger vi bakom oss.

Affärerna säljer rekordmycket, ännu mer än vid juletider. Påsk är matfrossa och mitt i den påminns vi stundtals om att vi är lediga för att Jesus dog på sitt kors.

Annons

Godast den här gången var griljerade lammracks, som legat i en ljuvlig marinad i dagarna tre innan de åkte in i ugnen. Men långfredagens ihopsnodda buffé var inte heller så dum. En av ungdomarna hade egenhändigt stekt 60 köttbullar, små söta, välrullade, omsorgsfullt tillagade. Det tog nästan två timmar innan köttfärsen omvandlats till dessa minibullar. En gåva från en vänlig kollega toppade smakupplevelsen, en rökt ål från norra Öland blev pricken över i:et.

I radions P1 uppmanades vi att höra av oss till en vän vi inte ringt på länge och den tanken är ju mycket god. Sätt alltid fram en tallrik extra om utifall att.

Vi fick vara med om en sol som sken på oss så vänligt från årets längsta dag, långfredagen och över hela påskhelgen. I kyrkan diskuterades lördagens ledare i tidningen Barometern, en text som handlar om korset. Rubriken var: Återvinn korsets betydelse. Det tog flera hundra år för korset att bli en symbol för det godas och livets betydelse, detta avskyvärda avrättningsredskap. Artikelförfattaren reflekterar över symbolen för livet, det eviga och noterar att dödsannonser allt oftare har andra symboler, en fågel, en hund, en bil ja otaliga är symbolerna vi väljer för att beskriva den döde.

Bland ungdomar, ja överlag, även hos den vuxna befolkningen ser du allt oftare korset kring halsen.

Smyckena är varierande i både färg och form. Att bära ett kors är ett tecken på samhörighet med Gud och det är ju ingenting att skämmas över. Nu för tiden verkar det snarare vara populärt att visa upp korset. Var och en finner sin tröst, det kan vara i långpromenader, meditation, en seglats på havet eller i kyrkan. Så lägger vi påsken 2009 bakom oss. Hoppas att din påsk gav dig kraft och energi att möta resten av året.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons