Annons

Orimliga advokatkostnader för Mörbylånga

Ledare • Publicerad 7 november 2013

Är det rimligt att Mörbylånga kommun betalar över 200 000 kronor i advokatkostnader för vad som rätteligen kan tituleras ett ”skitärende?

Finns det viktigare saker för en kommun att lägga pengarna på än att försöka vinna någon slags tramsig vendetta?

Annons

En femteklassare skulle ha svarat ”nej” på den första frågan och ”ja” på den andra.

Men nu är det ju inte femteklassare som styr eller har styrt över kommunens tjänstemän.

Upptakten till tvisten mellan kommuninvånaren och Mörbylånga kommun ligger flera år tillbaka i tiden. Mannen blev förfördelad när ett jobb inom kommunen skulle tillsättas och det fanns nog en del fog för hans besvikelse.

Det blev starten på många och långa skriftväxlingar mellan mannen och Mörbylånga kommun i en rad frågor. För tjänstemännen på kommunhuset har han säkert varit en riktig pina, vilken har inneburit mycket merjobb för de anställda. Men sådant som en offentlig förvaltning får stå ut med.

Vid något tillfälle har mannen till och med ställt tjänstemän mot väggen med sina frågor inför dold kamera.

Den förre kommunchefen Staffan Larsson var den som oftast drog sin lans mot mannen.

Det var under Larssons sista kommunchefstid som tvistandet med kommuninvånaren började spåra ur. Nu har den nya kommunchefen Monica Högberg tagit över ärendet.

För att visa mannen i någon slags dålig dager om hur ”medial” han var inför tingsrätten så gjordes en skärmdump från hans webbsida, som sedan skrevs ut.

Mannen fick se sin skärmdump i tingsrättens material och anmälde kommunen för att ha knyckt hans bild. ”Jävlas ni med mig, så jävlas jag mer er”, liksom.

Nu har ärendet gått igenom både tingsrätt och hovrätt. Kvar som vinnare står mannen med webbsidan. Han har blivit tillerkänd 1000 kronor i skadestånd och 950 kronor i rättegångskostnader av kommunen.

Annons

Förlorare är alla skattebetalare i Mörbylånga kommun som tvingas betala över 200 000 kronor till kommunens advokat, Magnus Dahlman, för hans arbete med skärmdumpen.

Advokat Dahlman har, trots förlusten i hovrätten, lagt ned arbete som motsvarar en av kommunens 75-procentiga förskolelärares totala årslön.

Varför i herrans namn är det ingen som dragit i nödbromsen?

Det här ”skitärendet” benämns som principiellt viktigt. Och nu propsar Mörbylånga kommun för att ärendet ska upp i högsta domstolen, allt medan advokatens räkning tickar på ännu mer.

Sannolikt kommer högsta domstolen aldrig att ta upp ärendet och än mindre döma mot flertalet av hovrättens ledamöter. Den mikroskopiska möjligheten att kommunen faktiskt till slut skulle vinna målet lär bli en riktig pyrrhusseger, för pengarna får man aldrig igen.

Det här är fullständigt absurt och borde fått ett stopp för länge sen!

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons