Annons

Ölandsmackan och Facebook

Ledare • Publicerad 13 april 2009

Berätta för mig om din favoritmacka och jag ska säga dig vem du är. Bryr du dig om vilket fett det är på mackan? Är du en lätt och lagom-typ eller en helylle-smör -människa? Har tjockleken på mackan avgörande betydelse, eller är det kantbitarna som smakar bäst. Lagom till påsk utsågs Ölandsmackan i en högtidlig ceremoni vid Himmelsberga museum. Om dessa smörgåsar kan vi läsa om i dagens tidning liksom o en mycket ovanlig stör som dök upp i vattnen utanför.

Vi är vad vi äter. En favorit är väl en strömmingsmacka, lite lagom ättiksindränkt. En riktig arbetarmacka av bästa sorten, misstänksam och sparsamt sur.

Annons

En annan är den där med falukorv och ägg.

En specialsmörgås följer nedan, lite annorlunda i smaken men ändå mycket enkel till innehållet.

Följande är receptet: grovt bröd, smör, gärna stark ost, tunt skivat äpple och honung på topp. Tillsammans med en kopp kaffe som till hälften består av het mjölk skapar denna smörgåsmåltid en underbar kombination av varmt och sött.

Visst är det bökigt med nätet, datorn, internet, ja den där skärmen och tangentbordet om man inte själv är uppkopplad eller hänger med. Det finns många yrkesaktiva som får be någon annan skicka sina elektroniska brev, för att man, ja det råkar vara män i omgivningen som avslöjat sin svaghet för mejlandet, helt enkelt inte orkar sätta sig in i hur det går till.

Men det måste ändå erkännas att är du inte uppkopplad, påloggad, inskriven i det senaste av alla system, så är du inte riktigt med helt enkelt. På något konstigt vis så existerar du inte, fastän du finns i livet i egen hög person.

Med på internet eller inte. Är du där så finns du. På en blogg eller med ditt företag på en hemsida.

Johan Persson, Borgholmssonen, på andra sidan bron, kommunalrådet i Kalmar, har gått med i facebook. Ja bara namnet är ju totalt intetsägande (inte själva Johan-namnet). facebook; en ansiktsbok, ett ställe där du alls inte behöver visa ditt ansikte ens.

Han skriver från en resa till svärföräldrarna i Halland att han nu inte kunde stå emot trycket längre: ”Igår blev trycket för stort. Med familjen hos svärföräldrarna i Halland så etablerade jag mig efter mycket tjat från kompisar på facebook. Ytterligare ett nytt medium att lära sig. Ska bli spännande!” Nu har han som så många andra blogg, facebook, mejl, sms, mobiltelefon, körkort och bil, fru och barn. Till det kan adderas en almanacka full av noteringar som att byta till sommardäck, kanske en hund som ska ut eller en katt vars låda borde ha tömts för länge sedan.

Enligt en nyligen gjord undersökningen är en modern människas absoluta stresstopp under hela veckan, då hjärtat slår som fortast och trycket är som högst, tisdagar klockan 11.45.

Att kommunalrådet Lisbeth Lennartsson har gått med i gruppen Rällaskogen på facebook ter sig i sammanhanget inte så märkligt. Gruppen har i och för sig skapats för att bevara skogen. Här kan kommunalrådet debattera, argumentera för en förändring. Här kan hon känna vartåt vindarna blåser. Alla beslut som rör oss människor, vår miljö eller annan omsorg om oss, ja alla beslut är lika viktiga, oavsett om vi har möjlighet att göra våra röster hörda. En pensionär på ett äldreboende, lätt dement, är sällan uppkopplad på internet och ännu otroligare med i en grupp på facebook.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons