Annons

Öländskt guldregn

Ledare • Publicerad 28 mars 2008

Alliansregeringens reformering av fastighetsskatten gick visserligen inte tillräckligt långt för den enskilde husägaren, men en god sak förde den dock med sig: de kommuner som har många  sommarstugor får ett rejält tillskott i kassakistan. Det kunde ni läsa om i Ölandsbladet i torsdags.

Borgholms kommun, 12.7 miljoner kr.

Annons

Mörbylånga, åtta miljoner.

Det finns många hål att stoppa ner pengarna i, framförallt är det äldreomsorgen som behöver mer pengar. För Borgholms del borde väl kassatillskottet kunna medföra att man kan ta en time out när det gäller skolorna i Runsten, Gärdslösa, Bredsättra, Södvik och Böda. Låt skolsaken vila ett par år, avvakta vad som händer befolkningsmässigt.

Skolorna är en investering för framtiden när landsbygden skall utvecklas.

Blir det några pengar över, sänk skatten. Om så bara med en symbolisk tioöring. För vad är egentligen skatt? Det är dina och mina pengar.

Ingen

valvinnare

Centerledaren Maud Olofssons utspel om att slopa barnbidraget för ”de rika” verkar föga genomtänkt, i all synnerhet som Maud Olofsson inte kan ange vem som är ”rik” och vad han eller hon i så fall tjänar. Är en årslön på 240 000 kr en ”rikemanslön”, den gränsen har nämnts.

Med en sådan konstruktion av barnbidragsutbetalningarna kommer vi att få helt vansinniga marginaleffekter. Om centern vill göra något för de sämst ställda i samhället får Ölandsbladet istället föreslå att Maud tar strid för en rejäl höjning av pensionerna till våra fattigpensionärer.

På Öland finns det pensionärer, mestadels äldre kvinnor, som knappt har råd med födan för dagen sedan de betalt uppvärmningen av det hus där de bor. Det är helt enkelt oanständigt att detta får fortgå.

Vi talar nu inte om en höjning på några hundralappar för att de skall komma ikapp, det kan handla om en fördubbling av de allra lägsta pensionerna. Där du Maud, där har du en av de viktigaste politiska uppgifterna framöver.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons