Annons

Öländsk kossa bojkottar Israel

Ledare • Publicerad 27 februari 2006

De öländska mjölkbönderna är säkert inte medvetna om de storpolitiska sammanhang i vilka de indragits efter bildandet av den danska-svenska mejerijätten Arla Foods; inte nog med att svensk mjölk bojkottas i Mellanöstern på grund av konflikten runt Muhammedkarikatyrerna.

Det har nu också avslöjats som en stor skandal i Danmark, att Arla skrivit på avtal om att bojkotta staten Israel för att i gengäld få sälja i Arabstaterna.

Annons

Ett namn som skymtar i dessa skymfliga utrikespolitiska sammanhang är Åke Modig, Arlakoncernens chef, som lade ner Borgholmsmejeriet och som nu i egenskap av chef för Swedish Meat vill lägga ner Kalmar läns slakterier för att som betalning till bönderna lämna ut de pengar dessa redan betalat in.

Jyllands-Posten skriver att Arla förkastar demokratiska principer för mammons skull, och att koncernen säljer ut sin själ för en Fetaost.

På insändarsidorna i dansk press rasar läsarna över Arlas ursäkt till Mellanösterndiktaturerna för teckningarna och över bojkotten av den demokratiska staten Israel.

”Vi har i många år köpt Arlas produkter, men när koncernen nu prostituerar sig för profiten har vi fått nog. Bojkotta Arla”, heter det i en av många insändare.

”Yttrandefriheten säljs för profit.”

”För oss är det ynkligt att Arla sedan flera år bojkottar det demokratiska Israel av hänsyn till arabiska diktarurstater, och att man kryper inför hoten... Vi är färdiga med Arla och vill uppmana hela Danmark att bojkotta Arlas produkter.”

”Ynkligt, Arla... skamligt.”

Ja, upprördheten över den skandinaviska mejerijätten är alltså stor och koncernen riskerar nu inte bara en arabisk bojkott utan också en israelisk handelsblockad uppbackad av USA samt en köpbojkott på hemmaplan från ilskna danska konsumenter, som skäms över Arlas beteende.

När de öländska mjölkbönderna gör upp en ekonomisk kalkyl över det kommande årets avräkningspriser kanske det vore klokast om de toge med i beräkningen, att de nu ingår i en så stor koncern att den bedriver egen utrikespolitik med alla de faror det innebär.

Den öländska kossan betar fredligt på vackra blomsterängar ovetandes om sin utrikespolitiska betydelse.

Annons

Hatmejl

Det är, vid sidan av allting annat man kan säga om saken, helt obegripligt att en vuxen man vid 33 års ålder, en person som är ansvarig för opinionsanalyserna inom socialdemokratins toppskikt, inte begriper att mejl som sänds från hans dator, bakom en brandvägg på högsta socialdemokratiska kansliet, kan spåras genom det ip-nummer varje mejl ger ifrån sig.

Datorer i dag fungerar i princip på samma enkla sätt som telefonväxeln gjorde i Rälla på 1930-talet. Man ringer upp. Telefonisten svarar och registrerar samtalet i ett anteckningsblock (uppringare och uppringd), sätter i sladden och kopplar vidare (allt detta rent bildligt, förstås). Vill du vara på den säkra sidan så betrakta varje mejl som ett vykort, som alla kan läsa, både den som får det och alla de som ser det under vägen till bestämmelseorten.

Den hatmejlande politruken bör naturligtvis få sparken, men inte bara för hatmejlen utan för att han tycks vara så urbota korkad; såg ni förresten att hans fru var webbredaktör på sossarnas partikansli. Det gör det hela än värre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons