Annons

Ölandshästen med mera

Ledare • Publicerad 24 november 2007

Ölandshäst får inte de hästar kallas som tagits till Öland från Estland, säger jordbruksverket. Ändå är de ju väldigt lika och när Ölandsbladet visade en riktig Ölandshäst på bild, tagen av Karl E Andersson i Hulterstad, nickade den estländske hästen hos Birger Ramnebrink instämmande och sade: Jo, det där är gammelfarfar från östra Öland. (Ölandshästen är nämligen väldigt klok så den kan prata, men bara öländska).

Det var ju så att Ölandshästen var en stor öländsk export till hela Östersjöområdet och på Estland har rasen blivit kvar. Vi benämner väl för övrigt hästen för vad vi vill. Alltså, hej på dig lille Ölandshäst och välkommen tillbaka till din hemö.

Annons

BERGA centrums drottning kallas den 14-åriga flicka i Kalmar som håller en hel stadsdel i skräck, misshandlar och hotar folk; hon är polisanmäld åtta gånger. Eftersom Kalmar län endast har bortåt 400 poliser varav de flesta måste övervaka trafiken förstår alla att polisväsendet står helt lamslaget inför denna vildsinta tonårsflicka.

VRAKLETARNA kallas ett program i TV som härmed omdöpes till Gravletarna. Nu har man funnit en tysk pansarkryssare som år 1915 sänktes med 669 man ombord – en massgrav med andra ord. Eftersom sänkningen av denna pansarkryssare är känd i detalj , till och med var den sjönk, finns det ingen anledning att bryta gravfriden med det enda syftet att sända bilder av döda människor. Detta är oetiskt. Det är märkligt att ingen reagerar.

ÖLANDSBLADETS fina jubileumstidning med den storartade skildringen av Borgholm under de första 50 åren av tidningens historia läste ni förhoppningsvis. Spara det numret. Visste ni förresten att bland de dyraste Ölandsböckerna antikvariskt ligger den lilla boken Ölandsbladet 60 år i topp med priser runt 4- 5 000 kronor. Det ringer fortfarande folk till redaktionen och frågar förväntansfullt om vi har några ex kvar, men tyvärr, de är slut, annars hade vi varit smått förmögna. Boken: Ernst Areen: Ölandsbladet 1867-1927. Tryckt i Borgholm 1930.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons