Annons

Ölands kommun

Ledare • Publicerad 15 november 2006

Som Ölandsbladets läsare känner till har denna tidning ”drivit” frågan om en kommun på Öland, en naturlig fusion inom ett sammanhållet landskap; vi har också i tidningens allt mer kända och omtalade valundersökningar ställt denna fråga:

”Tycker du att Öland skall slås samman till en kommun?”

Annons

I den första undersökningen för en sex-sju år sedan var inställningen till kommunfusionen tveksam bland ölänningarna, men i den senaste Ölandsbladet-undersökningen, den som kom nu strax före valet, hade det svängt så att nu förefallet det vara en betryggande majoritet för en sammanslagning till Ölands Kommun. Tidningens undersökning omfattar så många tillfrågade ölänningar att den är nästan lika säker som ett valresultat.

Det har alltså skett en ordentlig svängning i opinionen.

De utredningspengar som kommunerna nu söker om hos regeringen är ett första steg på vägen mot en folkomröstning om några år.

Fusionen är en process på sikt, det är viktigt att alla är med på noterna, att fack och de kommunanställda känner att de kan påverka processen, att de deltar aktivt, att ingen sparkas utan det förklaras att detta är en process som får ta den tid den tar och att alla personalinbesparingar som kan bli följden sker genom naturliga avgång.

Demokratin så. Kommer den att försvagas i en större kommun? Inte om man anknyter till gamla traditioner, till de öländska socknarna - varför inte låta varje socken bilda ett sockenråd med förslagsrätt.

Den viktigaste frågan sist. Var ska kommunhuset ligga? Om detta kan det väntas bataljer. Men svaret är enkelt, vi kan ha två kommunhus/stadshus, ett i Mörbylånga, ett i Borgholm. Med 25 000 invånare har vi två kommunalråd, ett ur majoriteten och ett ur oppositionen. Sittandes i varsitt kommunhus. Däremot kan förvaltningarna vara utspridda, till exempel det kommunala lönekontoret förläggs till Löttorp, omsorgsenheten i söder, för att nu ta ett par exempel.

I den utredning som nu tillsättes bör det få förekomma alla möjliga intressen: politiker, intresserade privatpersoner, kanske någon samhällsforskare som på plats följer fusionsprocessen och rapporterar (ämne för en avhandling), företagare och bönder.

En fusionsprocess upplagd så kan i själva verket bli en vitamininjektion för kommunal demokrati på Öland.

Ölands Kommun, 25 000 invånare inom ett sammanhållet landskap med en gemensam identitet, en positiv landskapsnationalism, det är inte dumt, eller vad säger ni?

Skriv till oss, mejla och faxa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons