Annons

Öland behöver utvecklas

Ledare • Publicerad 13 november 2007

Har östra Öland lysts i bann av de styrande, frågades det i en i Ölandsbladet. Ja, det kan man verkligen fråga sig.

För den som har några år på nacken och som följt utvecklingen lever starkt i minnet hur detta har skett:

Annons

• Affärerna i Gårdby nerlagda tillsammans med bensinstationen och det lilla bankkontoret, caféet borta. Ett helt litet sockencentrum utslaget utan att det egentligen gett några större rubriker.

• Det finns endast två bensinstationer kvar, de ligger längst söderut men mellan Stenåsa och Löttorp finns inte en enda bensinstation.

• Affären i Bredsättra nerlagd.

• Alla små postkontor nerlagda, inga lokala bankkontor.

• I Byxelkrok är macken nerlagd sedan flera år så alla på norra Öland måste åka till Löttorp.

Till detta kommer nu det sista dråpslaget och det utdelas märkligt nog av en centerstyrd kommun – alla små skolar skall läggas ner: Runsten, Gärdslösa, Bredsättra, Södvik och Böda.

Detta är en nederlagets politik, som ölänningarna med all sannolikhet inte ställer upp på.

Borde inte de båda kommunerna istället och tillsammans arbeta fram ett UTVECKLINGSPROGRAM för östra och norra Öland – något riktigt offensivt där alla medborgare kunde delta - en tvärpolitisk rörelse för ett levande Öland. Att tvärt av bara lägga ner skolorna, själva pulsådern på små orter, känns så uppgivet – som att lägga snaran runt sin egen hals och själv vicka omkull den stol man står på. Nej. Utveckling. Inte avveckling.

ALLA SURA

Alla makthavare förefaller sura och ilskna på Ölandsbladet för att denna tidning är av åsikten att Öland behöver en egen turistchef som jobbar heltid för Öland. Tidningen sägs vara ”inskränkt och fast i tänkande från Gustav Vasas tid”för att vi inte faller in i den allmänna hallelujakören över ”fokusering på upplevelsepaketering” med mera sådant konsultbludder. Det talas om en ”gemensam portal” på nätet som om detta vore banbrytande nytänkande. Men till och med förskolor har i dag egna portaler ð måste man sitta i sammanträde dagarna i ända för en sådan enkel sak? Engelsmännen har ett ordspråk: What's in it for me? Vad ger detta mig? Ja, vilken nytta medför detta för Öland? Lite uppkäftig lokalpatriotism anbefalles.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons