Annons

Öland älskas till döds

Ledare • Publicerad 2 januari 2008

För ett drygt år sedan publicerade Ölandsbladet en artikel som avslöjade alla de skyddsbestämmelser som styr användandet av det öländska landskapet; det visar sig att det behövs tre nya Öland för att kunna inrymma alla bestämmelser, från skydd av minsta kryp i kärr och syra till själva världsarvet.

Faktum är att den statliga byråkratin älskar Öland till döds - det ges snart inget utrymme för mänsklig aktivitet - visst, skalbaggar är viktiga, men är inte människan viktig också, och en del av landskapet Öland.

Annons

Det senaste påbudet, som Mörbylånga dessbättre överklagat, gäller nya skyddsbestämmelser för Beijershamn.

De nya bestämmelserna skulle allvarligt inskränka på på den allt populärare vindsurfing-sporten. I Haga Park har i det tysta vuxit fram ett nationellt centrum för vindsurfing av den enkla anledningen att detta är solens och vindarnas ö.  

Surfingen har blivit en stor turistattraktion på Öland och kan bli ännu större med allt fler utövare och de måste vara välkomna till oss.

Vindsurfarna susar fram över vågorna, tyst och snabbt, måsarna skriar om vindsurfarns huvud, ligger det en ejder i seglingsriktningen paddlar den undan, vindsurfarn är den mest miljövänlige och tyste sportutövare som vi känner. På vilket sätt skulle vindsurfarn störa fåglarna i Beijershamn - detta är länsstyrelsenonsens!

Andra oroande tecken är att de statliga myndigheterna SGU och Boverket börjat intressera sig för den öländska kalkstenen - den är en riksresurs och nu skall det hushållas, regleras, fridlysas, daltas och duttas och dras i långbänk.

Här måste båda kommunerna gå till motattack, snabbt och skoningslöst för annars förlorar Öland kontrollen också över en råvara som gett ölänningarna arbete i tusentals år.

Mörk bro

Vägverket har tydligen för avsikt att släcka ner Ölandsbron, lamporna skall bort. Ölandsbladet har därför genast döpt om vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö till Mörkrets Furste.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons