Annons

Nya jobb -fråga där svar finns

Ledare • Publicerad 22 februari 2006

Alla vill ha fler jobb. Inte ens socialdemokrater kan väl misstänkas för att vilja ha färre jobb i landet även om partiet inte har så där väldigt mycket emot att ha stora grupper under bidragskontroll; så man vet var man har dom. Men på det stora hela taget. Alla vill ha fler jobb.

Varför blir det då inga?

Annons

AMS-chefen Bo Bylund säger att årets öppna arbetslöshet kommer att ligga runt 5.6 procent i genomsnitt; allt sammantaget hamnar den runt tio procent och räknar vi som Jan Edling gör i LO-rapporten är arbetslösheten i Kalmar län för personer i arbetsför ålder (16-64 år) runt 20 procent, så många är nämligen bidragsförsörjda: Var femte person du möter på gatan är bidragsförsörjd, vilket är rent skrämmande.

När arbetsmarknadsminister Hans Karlsson kommer hem till öländska Bröttorp till helgen efter de bråda regeringsbestyren föreslår Ölandsbladet att han i lugn och ro sätter på en kopp kaffe, tänder i spisen, kopplar upp sig på datorn och går in på Företagarnas hemsida i Kalmar län, www.kalmar.fr.se

Där kan han se vad som avhåller små och medelstora företag i Kalmar län från att nyanställa. En rad enkäter med företagare redovisas. Den viktigaste frågan är den här: Varför vill du inte anställa nya medarbetare? Svaren fördelar sig ungefär lika på följande faktorer: Det ökande ansvaret, regelverket, för höga arbetsgivaravgifter och sjuklönereformen, som 27 procent anger som den viktigaste faktorn bakom oviljan att nyanställa.

Hans Karlsson behöver inga nya utredningar, inga kommissioner eller experter, inga plusjobb och andra AMS-påhitt, ty Hans Karlsson som är en högeligen intelligent karl vet, innerst inne eftersom han själv jobbat i småföretag till skillnad från andra politiker på höga poster, att här finnes svaret på arbetslöshetsgåtan. Men varför gör han då inget? Det är en än större gåta.

Citat:

”Om vi i Sverige hade haft regler för offentliga förhör och undersökningar liknande dem i USA hade statsministerns statssekreterare (Lars Danielsson) i dag sannolikt varit på väg i fängelse. Och vistelsen där hade med all säkerhet blivit årslång.

I USA fick vicepresidentens stabschef sekundsnabbt avsked när en undersökningsdomare hävdade att han inte lämnat fullständiga uppgifter. Rättegång förestår. Fängelse kommer att följa om det blir fällande dom.”

Carl Bildt i SvD

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons