Annons

Noterat längs vägarna

Ledare • Publicerad 10 juni 2008

Öland ligger förtorkat, inte en droppe regn på en månad, spannmålsfälten börjar se gula ut, fodermajsen sticker upp ett par centimeter, liten och ynklig och specialgrödorna slokar; alvaret är helt brunbränt. Öland behöver regn, en hel veckas regn, på nätterna, ett stilla strilande regn. Det skulle rädda grödorna och ge bönderna en andra vallskörd.

Under en resa längs Ölandsvägarna uppstår många obesvarade frågor:

Annons

VARFÖR blommar inte blåelden som förr på Neptuni åkrar? Nu ser man bara en blomma här och där; förr var det en blomprakt utan like. Vad har hänt?

VARFÖR får man inte bada i Sandby på den fina badplats som vi alla kallar Sandby skjutfält? Varför har militären satt upp en skylt som vore den badande på väg in i ett farligt minfält? Ölänningarna vågar sig väl ner, de vet att där nere finns en fin och säker badplats, men varför skall militären skrämma livet ur turisterna? Ta bort skylten.

VARFÖR slutade vägverket asfaltera 136:an strax norr om nerfarten till Korntorp, varför fortsatte man inte hela vägen till Böda när maskinerna ändå fanns på plats?

VARFÖR står askarna så torra, fula och bargrenade längs vägarna? Svaret är att de drabbats av asksjukan och många träd har dött.

VARFÖR skall Ölands kommuner fortsatt äga nio procent i ÖTAB när näringslivet tar över verksamheten? Är det inte bättre att näringslivet styr helt på egen hand, varför skall de förkättrade kommunerna vara med överhuvudtaget.

Noteras skall också att i Böda hamn köper man öländsk färskpotatis för 25 kronor kilot, nyupptagen, en stor knippa dill därtill 10 kronor.

CITAT:

”Färska mätningar vid Nynäshamn visar att fosfor- och kvävevärdena häromveckan låg på ungefär samma höga nivå som för tre år sedan. Det var då som algblomningen var på allas läppar. 2005 drabbades Gotland, Öland och stora delar av Kalmar av ett decimetertjockt grönt täcke längst hela ostkusten. Den gröna sörjan som drog in och lade sordin på badstämningen stoppade effektivt solljus från att nå botten. Dessutom varnade myndigheterna för dess giftighet.”

Barometern, som hoppas på en härlig medial öländsk algblomning även i år och därför börjar tidningen, innan det har hänt, att rapportera om sina förhoppningar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons