Annons

Näringslivet expanderar

Ledare • Publicerad 13 juni 2011

Näringslivet expanderar på Öland – med betoning på just näring.

I morgon slår ICA i Mörbylånga upp portarna och om ytterligare någon vecka är det Nettos tur i Färjestaden.

Annons

För en person med 08-perspektiv kan det här låta som bonnalandets trivialiteter. Men för oss på ön – och för alla gäster, är det givetvis viktiga händelser.

Vi är särskilt glada åt Roger Andersson och Magnus Almérs satsning i Mörbylånga.

För bara några år sedan skrevs det nära nog enbart dystra rapporter om det sovande Mörbylånga. Köpingen som drömde om fornstora dagar i skydd av Sockerbruket och hukade i slagskuggan av ett växande Färjestaden. Men plötsligt hände något. På hösten 2008 dundrade israelen Ramon Harel in i kommunborgen och presenterade stora planer för nybyggnation i Norra Viken. Efter diverse överklaganden är nu chansen stor att det första visningshuset kommer upp nu i höst.

I april 2009 öppnade Lantmännen en helt ny affär i Mörbylånga – och det var första gången på över två decennier sedan något sådant hänt på bygden. Och så nu den nya ICA-butiken.

Vi vill inte vara idiotiskt överoptimistiska, men vi känner på oss att det är ett långsamt, men tydligt trendbrott som pågår. Och precis som expansionen i Färjestaden får återverkningar i en vid cirkel runt tätorten, hoppas vi på samma sak för Mörbylångas och södra Ölands del.

***

Håkan Juholt verkar gå efter devisen: all reklam är bra reklam.

Vi tvivlar. Den senaste Demoskopmätningen, som Expressen presenterar, och där man mäter förtroendet för partiledarna, visar också på urusla siffror för Juholts del.

Vi är övertygade om att svenska väljare gärna sätter sin lit till politiska företrädare som är kunniga och pålitliga.

Annons

Juholts velande i Libyenfrågan – och han ska ju ändå vara någon slags ”försvarsexpert” – har inte ökat hans skörd av pluspoäng.

Juholts folkliga framtoning gör inte saken mycket bättre. Han är lite för überfolklig. En svensk politiker ska helst inte sitta och fyllna till på en bar på ett chartermål i Medelhavet och snacka skit. Det kan Nisse I Hökarängen möjligen tillåta sig, men inte en partiledare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons