Annons

När vi lantisar utmålas som korkade för att vi lider av bensinpriset spricker landet!

Visst märker man att över hälften av Sveriges journalister bor och verkar i Stockholm när det gäller mediebilden kring Bensinupproret.
Publicerad 21 maj 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Vi som bor på landet är korkade.

Om vi ska generalisera, är det inte så vi beskrivs vi som lever i den verkligheten där vi inte klarar oss utan bil och där bensinpriset nu närmar sig 17 kronor?

Annons

Jo, en del av oss som bor på landet är korkade. Det är också filmklipp och citat från dessa som cirkulerar runt på nätet. Dessa ska ge någon slags bild om vilken sorts människor det är som protesterar mot de höga bensinpriserna - det vill säga korkade lantisar.

Det finns korkade människor i storstaden också, sådana som starkt förenklar och sprider nidbilden om landsbygdens underutveckling. Det där är egentligen en större bomb än bensinpriset. Just den sortens utveckling har vänt upp och ner på demokratier. USA är det allra främsta exemplet på när så kallade ”korkade” och ”underutvecklade” till sist slagit tillbaka och det rejält genom att välja Donald Trump till president.

Fullständigt obegripligt enligt samma media och medieprofiler som sågar de svenska rösterna om höga bensinpriser, inte fullt lika obegripligt på den svenska landsbygden skulle jag säga.

Många av oss som bor på landet är högst miljömedvetna. Jag skulle nog vilja säga att de flesta försöker göra allt vi kan, men vi kan helt enkelt inte ta tunnelbanan, tåget eller bussen på Öland för det finns inte på ön.

För att kunna bo kvar måste vi ta bil till jobb, skola, träningar och affärer. Våra företag och lantbruk måste transportera sina produkter med lastbil. Det finns inga höghastighetståg.

Jo, vi kan också räkna. Priset på att fylla en bensintank, lite prisindex på det och bilar som är bensinsnålare - jo, det är möjligt att bensinpriset inte är ”värre” än på 1980-talet.

Problemet är att samhället ser helt annorlunda ut idag än för 30 år sedan. Sjukvård, bussar, skolor, affärer och idrottsföreningar finns inte längre. De har dukat under i utarmningen av landsbygden.

Vi som bor kvar tvingas köra ännu mer och ännu längre med våra bilar.

Jag välkomnar en sansad debatt kring bensinpriset där vi faktiskt tittar på skattelättnader för de människor som bor på landsbygden och helt enkelt inte har något alternativ än bilen eller lastbilen för transport.

Med detta är jag fullt medveten om att jag kommer att bli idiotförklarad av de så kallade miljömedvetna medieprofilerna på tunnelbanan i Stockholm.

Men att ni tycker så om det jag berättar skiter jag i. Lika mycket som ni skiter i oss människor som bor på landet!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons