Annons

När det sociala griper in

Ledare • Publicerad 13 november 2006

För ganska exakt ett år sedan mördades 20-årige Abbas i ett så kallat hedersmord i Högsby. Hans brott var att han förälskat sig i flickan Sarah, 17 år, som bodde under fängelseliknande förhållanden hos sin familj, som flytt hit från Afghanistan och som därefter kommunplacerats i Högsby där det är som mest osannolikt att någon, svensk eller flykting, kan finna ett arbete. Sarahs familj tillhörde en högre klan, var släkt med profeten Muhammed som det påstods, medan Abbas närmast kom från vad som kan betecknas som en klan av trälar; alla dessa medeltida vidskepligheter och många fler hade familjen tagit med sig hit.

Abbas och Sarah rymde sedan de träffats via internet och blivit kära, en vacker ungdomsförälskelse och sånt som händer varje dag.

Annons

Om de sociala myndigheterna i Skellefteå och Högsby, framförallt de senare, inte så beskäftigt lagt sig i kärleken mellan de unga tu hade kanske Abbas levt i dag, framgick det av Kalla Fakta i TV4.

Istället agerade socialen i Högsby limousinservice och hotellvärdar åt flickan och ynglingen, lät flyga ner dem till Kalmar, ställde upp med taxi och skjutsade (gratis) hem de förälskade till flickans hämndlystna familj.

- Var nu snälla, sade socialsekreteraren från Högsby och puffade in Abbas i lägenheten där han efter en kort stund mördades, fick kokande olja hälld i munnen och genomstacks 20 gånger med en 43 centimeter lång sågtandad kniv - ett av de ruskigaste morden någonsin i Sverige. Obduktionsprotokollet som finns som bilaga i domen är outhärdligt att läsa.

Den 17-årige sonen i familjen dömdes för detta hemska mord till det betungande straffet av fyra års ungdomsvård, föräldrarna gick fria och har tillerkänts 50 000 kr var i skadestånd för att de satt häktade en tid och sedan frikändes i brist på bevis för delaktighet i mordet på sin blivande svärson.

Det är att tillägga att mordet inte kan anses utrett i botten; det råder stor oklarhet om hur mordet gick till, om det var en ensam gärningsman eller flera etc.

Men klart står : På grund av en beskäftig socialstat, som städse skall in och peta i folks privata förhållanden, antingen det gäller svenskar eller invandrare, skapades här en katastrof för alla inblandade.

Går det alltid att skylla på att man ingenting begrep och att man ville det bästa, men så fel det blev.

Vi beklagar.

Och sedan fortsätter allt som om ingenting hänt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons