Annons

Mitt i bland oss fanns mördaren

Ledare • Publicerad 4 februari 2014

Så kan vi då äntligen sätta punkt för ett av de mörkaste kapitlen i Ölands historia. Hovrätten dömde Pierre Karlsson till livstids fängelse för dubbelmordet i Flakeböle.

Han är därmed dömd både av tingsrätt och hovrätt. Säkert lär även hovrättsdomen överklagas. Men Högsta Domstolen lär med allra största sannolikhet aldrig ta upp målet för prövning. Där tas bara mål upp som anses vara av vikt för rättstillämpningen eller om hovrätten gjort något grovt fel. I snitt brukar bara två-tre procent av alla överklagningar leda till prövningstillstånd.

Annons

Som utomstående betraktare så går det inte att säga annat än att polisen gjort ett utmärkt arbete. Ingen har lämnats ohörd av spaningsledare Martinsson och hans kollegor.

Idag publicerar Ölandsbladet för första gången mördarens namn och polisens bild på honom. Vi valde att vänta tills juridiken haft sin gång.

Pierre Karlsson är inte en allt igenom ond människa. Det vet många av de nordölänningar som kommit i kontakt med honom genom åren.

Jag har själv sett den omtänksamma sidan. Ett telefonsamtal efter något fotbollsläger då Pierre ringt och undrat hur han på bästa sätt stöttar sitt barn, alltid den som funnits där och skjutsat barn.

När Byxelkroks AIK saknade målvakt efter Seglarbalen, nog var det Pierre som ställde upp och drog på sig målvaktströjan, även om han själv lagt av för länge sen.

Det är med den vetskapen som Flakebölemorden blir så fruktansvärda. Mitt i bland oss fanns mördaren.

Minns att jag en tidig morgon i början av 2000-talet åkte till en fritidsby där ett av husen mystiskt brunnit ned under natten. Jag låg ned med min kamera för att försöka få med lite rök från husresterna och skapa någon form av action, när brandmännen redan lämnat platsen.

Genom röken såg jag plötsligt en person komma lufsande mot mig. Det var tillsynsmannen Pierre, som jag kände genom fotboll och Åkerboserien i innebandy.

”Men hur sjutton har det här kunnat brinna ned fullständigt utan att någon sett något?”, undrade jag.

”Det ska ja säg dä...”, sa Pierre och viftade bort lite rök, ”de e' mörkt om natta här uppe...”

Annons

2006 när Pierres mamma och sambo mördades kom jag att tänka på de där orden igen. Och definitivt i april 2013 när Pierre greps för Flakebölemorden.

”De e' mörkt om natta här uppe...”

Men när vi nu efter hovrättens dom sätter punkt, känns det som att mörkret över norra Öland är på väg att skingras.

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons