Annons

Miljoner på spel

Ledare • Publicerad 31 augusti 2009

BORGHOLM

Några miljoner hit och dit vad gör väl det? Det drabbar väl ingen fattig kommun! Eller? En kommunal borgen på 2,7 miljoner kronor ligger fortfarande kvar och skvalpar i form av en checkkredit. Vems är pengarna om de skulle behöva betalas till banken? Våra. I värsta fall går miljonerna till att betala en affärsidé som inte går ihop. Men ska skattemedel användas som riskkapital att användas om det går åt skogen? Svaret är blankt och entydigt. NEJ. Politikerna i Ölands Kommunalförbund sålde Ölands Turist AB, Ötab, till de privata intressenterna i Vision Öland AB, Vöab, och glömde bort borgensåtagandet i sammanhanget. Det skulle rättas till i efterhand. Så har icke skett. Checkkrediten ligger fortfarande kvar

Annons

MÖRBYLÅNGA

Sju blir av med jobbet när Ölands Frö läggs ned. Så sorgligt men sant. Än en gång har det visat sig att ju längre bort ägarna finns, rent geografiskt men också därmed mentalt, ju troligare är det att man lägger ned en verksamhet som den i Mörbylånga trots att man visar vinst de senaste åren. Undrar just vad grundarna hade för tankar när Ölands Frö startades 1948 av familjerna Sture Ohlsson och Birger Svensson, men det var nog långt ifrån kostnadseffektivitet på bekostnad av anställda i den egna hemkommunen.

Här har det passerat tonvis med bönor och ärtor men nu är det slut med det. Sorgligt men sant och alla av de anställda är Mörbylångabor, utom en från Algutsrum, måste ge sig ut på en arbetsmarknad där konkurrensen är enorm kring de lediga jobben.

I Mörbylånga fanns det TRE lediga arbeten som utannonserades på fredagen. Driftchef på kommunens tekniska förvaltning. Fastighetsingenjör också på kommunens bostadsbolag i Mörbylånga och ytterligare en tjänst som personlig assistent. Inte mycket att vraka och välja emellan precis.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons