Annons

Måste man vara pensionär?

Ledare • Publicerad 4 mars 2013

– Den enda som kan ta ett sådant här jobb är en pensionär.

Anna Hedhs (S) lätt frustrerade utbrott vid aviseringen av Malin Hedbergs avhopp som lokal partiledare för Socialdemokraterna, har visst fog för sig.

Annons

Malin Hedberg kunde som relativt ung politiker, hon är 37, snart nog konstatera att det inte går att hålla skutan flytande med både heltidsjobb och heltidspolitik. Hon valde jobbet.

Att som oppositionsråd enbart leva på ett 40-procentigt arvode (av kommunalrådsersättningen) – ungefär 17 000 kronor före skatt – går helt enkelt inte. Således måste det förtroendevalde oppositionsrådet försöka kombinera arbetsliv med den heltidssyssla det innebär att hela tiden vara á jour med vad som är på gång i kommunen. En omöjlig ekvation.

Vi har tidigare i den här spalten hävdat att en så pass expansiv och snabbt växande kommun som Mörbylånga inte skulle må sämre av ett heltidsarvoderat oppositionsråd. Men borgerligheten, som prenumererat på kommunalrådsposten sedan kommunens bildande, har aldrig köpt argument som stödjer den tanken.

Vi fortsätter att hävda att ett oppositionsråd skulle vara till gagn för medborgarna. Vi skulle även kunna drämma till med ”demokratiargumentet”. Självklart bör det finnas åtminstone en person som kan matcha det heltidsanställda kommunalrådet och som, precis som kommunalrådet, får chansen att sätta sig in i alla ärenden som rullar in i kommunborgen.

Vi är exempelvis övertygade om att vi hade sluppit konstiga bilaffärer och andra märkligheter om oppositionen haft samma inblick i skeenden i kommunen som de styrande.

Tröttsamma populistargument om ”politiker som skor sig själva” kan vi lämna därhän. Vi antar att det inte finns en majoritet i valmanskåren som anser att politiker ska jobba helt gratis – och om det finns det så skulle vi gärna vilja höra hur ett sådant system ska se ut.

Ska vi låta kommunerna styras av enbart pensionärer, som Anna Hedh förutspår, eller av engagerade personer som tar det här med ordet förtroendevald på största allvar och som kan göra det utan att behöva lita till en privat förmögenhet?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons