Annons

Mörbylånga – ökar igen

Ledare • Publicerad 9 maj 2011

Med viss regelbundenhet brukar vi notera att byggboomen och inflyttningen i Färjestadsområdet inte verkar tappa fart.

Återigen har det visat sig att trenden håller i sig – och inte bara det. Mörbylånga  är den enda kommun i hela länet som ökar sin befolkning.

Annons

Visst är det glädjande. Och som kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) brukar påpeka: ”Jag sitter hellre som kommunalråd i Mörbylånga än i en kommun som backar.”

Men med denna exempellösa expansion – befolkningen har ökat i kommunen med 42 procent under den senaste 40-årsperioden – följer givetvis en del problem som beslutsfattarna måste ta itu med.

Skatteintäkterna ökar visserligen, men det gör också berättigade kravspecifikationer från en växande befolkning. Det krävs allt från barnomsorg i lämpliga lokaler och, i Mörbylångas fall, en utbyggnad av så pass osexiga, men helt nödvändiga, saker som vatten och avlopp.

Detta faktum har givetvis beslutande politiker hyfsad vetskap om. Men för att en kommuns invånare ska  vara nöjda med att man slagit ner bopålarna i just Mörbylånga kommun, krävs faktiskt också en viss satsning på kanske inte helt nödvändiga, men klart trivselbefrämjande satsningar på kultur, sport och rent av lite flärd.

Biblioteket i Färjestaden är exempelvis  av modell sockenbibliotek från 1950-talet, timmarna i kommunens sporthallar är övertecknade och ungdomarna har faktiskt ingen fritidsgård i den norra kommundelen – bara för att ta tre konkreta exempel.

Vi hoppas på lite innovativa lösningar.

Kommunen ska väl ändå inte bara var en enda jättelik sovkommun till arbetsmarknaden på fastlandet?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons