Annons

M-nej bra för Öland

Ledare • Publicerad 16 juni 2007

När moderate partisekreteraren Per Schlingman på DN Debatt i veckan förklarade att partiet motsätter sig Ansvarsutredningens förslag om indelning av Sverige i sex eller nio storregioner efter EU-önskemål var detta ett bra besked för Öland och den naturliga sydostregion som vi tillhör. Moderaternas nej innebär förhoppningsvis att denna galna idé nu för all framtid är dödförklarad. Mats Svegfors, Ansvarsutredningens ordförande, såg sig själv som en ny Axel Oxenstierna, som år 1634 indelade Sverige i län. Den svegforska parallellen med Oxenstierna är något egotrippad, för att uttrycka det milt, vissa skillnader föreligger dock, eller hur? Skorna passar inte riktigt.

Länsindelningen för 373 år sedan genomfördes genom diktat ovanifrån, från rådet - det var ett närmast feodalt/medeltida samhälle som stöptes om i rationell form. Att det då måste ske med tvång och diktat kan man förstå, men år 2007, efter mer än 100 år av demokrati behövs inga ”emissarier” från regeringskansliet för att tvinga fram samordning. Det sker ändå, successivt och genom medborgarnas fria val. Den sydostregion som innefattar triangeln Kalmar-Karlskrona-Växjö, låt oss dra ut den till Öland också, är ingen konstruerad byråkratidröm utan ett svar på ett naturligt behov av samverkan inom en region som hör samman, där det finns gemensamma värderingar – dessutom, och det är viktigt, är den även effektiv i ett annat avseende: den kostar ingenting.

Annons

Sveriges medborgare kan inom ramen för en sammanhållen nation själva finna sina samverkansformer – det är ju ingen analfabetisk bondehop som måste fösas samman av upplysta herrar som för 373 år sedan.

POTESTLISTAN

Ölandsbladet stöder protesterna på norra Öland mot de usla förhållandena för TV-mottagning genom att tisdag, torsdag och lördag publicera en protestlista du kan skriva under. Kopiera den och lägg ut den i affärer och kiosker. Fulltecknad skickar du den till Alrik i Torp. Tillsammans ska vi skaka liv i Teracom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons