Annons

Luftskeppet som kraschlandade

Ledare • Publicerad 3 februari 2014

Icomos var tydligen bara en enda stor bluff.

Det som från början utgav sig för att vara ett ”internationellt expertorgan” visade sig sedan vara, ja, jag vet inte riktigt vad?

Annons

2011 skrev Icomos till kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun: ”Om de planerade anläggningarna kommer till stånd är det högst troligt att världsarvet inte bara allvarligt ifrågasätts utan Södra Ölands odlingslandskap kan komma att förlora sin världsarvsstatus”.

Hela skrivelsen undertecknad av ordföranden Kerstin Westerlund Bjurström andades internationell stororganisation.

Samma anda följde i uttalanden från Icomos under 2012 och 2013. Återigen samma skarpa ordalag om att ett godkännande för sex vindkraftverk i Albrunna skulle betyda att södra Öland mister sitt världsarv.

Varje skrivelse från Icomos till Mörbylånga kommun har också gått vidare till Riksantikvarieämbetet och Kulturdepertementet.

Katten på råttan och råttan på repet...

När Riksantikvarieämbetet i oktober 2013 publicerade en artikel om världsarvsstatusen för södra Öland så hänvisades till ett skarpt formulerat yttrande från ”det internationella expertorganet Icomos”.

Riksantikvarieämbetet tog då rygg på Icomos och riksantikvarien uttalade sig om att ”från vår sida ser vi i nuläget inga skäl att ifrågasätta den bedömningen”.

Till och med så att Riksantikvarieämbetet skickade vidare yttrandet en extra gång till länsstyrelsen i Kalmar och Mörbylånga kommun, med en särskild uppmaning att läsa vad Icomos skrivit.

Efter lördagens avslöjande i Ölandsbladet av reportern Maria Wiell så faller hela Icomos-argumentationen som ett korthus.

Ni kunde ju själva läsa hur Icomos backade från alla sina tidigare så skarpa skrivelser och något möte med Mörbylånga kommun var man alls inte intresserade av.

Annons

Plötsligt förklarade nye ordföranden Nils Ahlberg att Icomos bara var ”en liten ideell förening”.

”Vi ska inte och får inte påverka vad som ska hända i framtiden”, säger ordföranden.

Det tidigare internationella expertorganet försöker alltså pysa ut bakvägen, efter att ha ställt till med så mycket oreda i utvecklingsprocessen för södra Öland.

Snacka om ett luftskepp som kraschlandat!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons