Annons

Lokalblad med en kelgris

Ledare • Publicerad 14 februari 2007

I dag famnar Ölandsbladet i sitt kommenterande ända ner till våra vänner i Torsås kommun där ett intressant politiskt populistfenomen i klass med Per Lublin, om inte värre, noterade häpnadsväckande framgångar i det senaste valet, 18.5 procent utan att egentligen anstränga sig. Detta goda resultat uppnåddes med hjälp av två fullständigt okritiska lokaltidningar, Barometern (m) och Östra Småland (s), som i helformat och utan en enda kritisk fråga låtit partiets företrädare under ett par års tid ha fritt tillträde till spalterna.

Om mediaforskarna i Göteborg verkligen vill undersöka lokaljournalistikens nedgång och fall så torde en en närmare analys av den lokala politiska bevakningen i Torsås kunna ger stoff till till både häpnad och förskräckelse – så lätt tar man sig in i fullmäktige och blir kommunens tredje största parti utan att anstränga sig. I det senaste numret av Kalmar Läns Tidning-Nybro Tidning skriver Torsåspolitikern Håkan Algotsson (c) om fenomenet Torsåspartiet; han kallar partiet för ”lokalredaktörernas kelgris”.

Annons

Vi som framlevt våra dagar på Öland och närmare stiftat bekantskap med missnöjespolitikern Per Lublin upplever känslor av dèja vu varje gång Torsåspartiets ledare, Bert Appert, framträder: det evinnerliga klagandet, negativismen, inte ens de mest framstående tjänstemännen i kommunen anses kompetenta utan missköter sina uppgifter från morron till kväll, undfallenheten från politiska partier eftersom det sprids ett slags obehag grundat på viss rädsla att säga emot, men i Torsås, liksom i Borgholm, är det centern som bjuder spetsen mot missnöjet.

Håkan Algotsson skriver, att om inte Torsås kommun fullständigt skall gå i stå krävs respekt för kommunens tjänstemän, för politiska motståndare och för att politiska motståndare kan ha olika uppfattning. Den enda tidning som bedrivit någon kritisk lokaljournalistik ifråga om Torsåspartiet det senaste året är Kalmar Läns Tidning-Nybro Tidning.

ARKITEKTUR PÅ ÖLAND

Spännande och kontroversiell arkitektur är lockande och på modet. Helt plötsligt är arkitekten Thunbergs Paradishus i Färjestaden glödheta på marknaden. Snyggt, fult, okonventionell, läckert, fräckt - allt finns i betraktarens öga. Men vi vill inte längre bo i lådor, den moderne villaköparen är medveten, vill ha något extra.

Kanske är den öländska framtidsnischen utmejslad just här i detta segment: Sveriges fräckaste villa-arkitektur, en öländsk experimentverkstad i former och färger.

Släpp arkitekterna loss på Öland.

Radbyn med sin moderna pendang.

Båda kan samsas och trivas ihop.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons