Annons

Lokal polis för Öland

Ledare • Publicerad 16 januari 2006

När Ölandsbladet för flera år sedan började framföra kravet på en återkommunalisering av polisen möttes detta med ironiska kommentarer; nu pratar alla om att den enda vägen till en effektiv brottsbekämpning är att kommunalisera polisen.

Det är nu exakt 40 år sedan polisen förstatligades. Under de första åren i statens trygga famn (nu allt mer otrygg) skedde en helt nödvändig materiell upprustning, modernisering och förnyelse av polismakten. Vi fick alla de nya polishusen, alla likadan i gult eller rött tegel; man behöver inte se polisskylten för att i vilken kommun som helst kunna peka ut polishuset, det är nämligen alltid det fulaste huset i staden och inuti uppvisas en steril och själsdöd arbetsmiljö, som även för stora och starka poliser måste vara djupt deprimerande. Efter att ha sett några nya polishus inifrån måste man ställa frågan: hur står personalen ut? Inte undra på att många poliser vantrivs och blir sjuka i en sådan arbetsmiljö.

Annons

När Ölandsbladet föreslog kommunala poliser sneglade vi förstås på USA där brottsbekämpningen är en lokal fråga. Borgmästaren utses i val, han återväljs om han håller vad han lovat med brottsbekämpningen, countyts sheriff väljs, den minsta håla i mellanvästern har valda polischefer.

Därmed är det givet att den fråga som berör allmänheten mest, den om trygghet och brottsbekämpning, också ingår i de diskussioner som föregår de allmänna valen på lokal nivå.

Om polisen vore kommunal skulle även den omfattande brottsligheten på Storgatan i Mörbylånga, rån, inbrott, rattfyllerier, haschrökning etc vara en stor kommunal valfråga.

Är det inte underligt egentligen, att den fråga som engagerar kommuninvånarna i Mörbylånga mest, den diskuteras inte inför valet för den har kommuninvånarna inte med att göra.

Fyra krav är självklara:

• Varje kommun i Kalmar län skall ha en polisstation, bemannad dygnet runt, om det behövs.

• Hur det arbetsschema skall se ut se ut som tillämpas i respektive kommun avgörs lokalt och efter behov; en del kommuner behöver ha en nattöppen station, andra inte.

• Frågor om brottslighet och trygghet för egendom och liv skall vara ett viktigt diskussionsämne under en kommunal valrörelse.

• I varje kommun skall en förtroendevald politiker alltid ha ansvaret för polisfrågorna. På samma sätt som det finns en socialnämnd, en byggnadsnämnd etc skall det också finnas en polisnämnd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons