Annons

Lögner om Israels historia

Ledare • Publicerad 29 november 2007

Att historia skall bli ett kärnämne i skolan är ett utomordentligt initiativ av den borgerliga regeringen; till dessa kurser i grundläggande historiekunskap bör man omedelbart skicka hela redaktionen för den socialdemokratiska nät-tidskriften Arena, som sägs vara tillkommen för socialdemokratisk förnyelse, vilken förnyelse. Israelvännen Tage Erlander skulle gråta om han fått läsa det följande i sin egen tidning...

”Om två dagar är det sextio år sedan FN tog beslutet att dela upp Palestina mellan araber och judar. 800 000 palestinier fördrevs, 531 byar tömdes och elva stadsdelar rensades. Fram föddes två hopplösa delar för en varaktig lösning: Ett överkört och frustrerat arabiskt folk samt en brutal militär överlägsenhet som tilläts och ännu tillåts slå till med all kraft på ett sätt som aldrig hade accepterats från något annat land. FN-resolutionen lade grunden till den konflikt vi fortfarande brottas med.”

Annons

Hur kan någon på detta jordklot beskriva grundandet av staten Israel 1948 utan att med ett ord nämna förintelsen? Och hur är det möjligt att beskriva landets Israel år 1948 som ett land med ”brutal militär överlägsenhet”. Sanningen var och är, att Israels redan så hårt plågade folk omedelbart överfölls av av en stor militärkoalition av arabstater och att de fåtaliga judarna kämpade för sina liv och den nya nationens existens, och segrade. 

Därefter har Israel anfallits 1956, 1967, 1972, alltid angripet, aldrig angripare. Trots alla dessa brutala attacker på staten Israel har landet mirakulöst nog kunnat behålla sin demokrati medan den fientliga omvärlden till alla sina delar består av halvfascistiska diktaturer eller feodala kungadömen som badar i oljepengar; Iran kan snart ha kärnvapen. I den groteska röra av historieförvanskning och rena lögner som Arena serverar kan man inte bara spåra okunskap, för så obildad kan ingen vara, vi hittar här rötterna till en ny antisemitism.

KALMAR-STOLLERIER

På andra sidan Ölandsbron, i Kalmar, har de blivit rent stolliga kan Ölandsbladet berätta i dag. I Smedby till exempel skall skolbarnen förbjudas gå till kyrkan på julavslutning eftersom det strider mot islam och i Ryssby får barnen inte vara pepparkaksgubbar och små tomtar i Luciatåget. Det är en rektor och en präst som blivit alldeles tosiga i sina huvuden. Det kan vara nån sjuka som går, vem vet... Och detta strax före jul. Är det inte sorgligt...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons