Annons

Likgiltigt EU-val

Ledare • Publicerad 26 januari 2009

Är det väljarnas fel att intresset för EU-valet den 7 juni i år, detta år som kallas EU-året, är så dåligt att två av tre är ovetande om det faktum att det skall bli ett val.

Mer än varannan tillfrågad säger också att de är totalt ointresserade av EU-valet.

Annons

Var ligger alltså felet, hos folket eller hos politikerna?

Kanske är det rent av något fel på EU som institution?

Den som följer nyhetsrapporteringen från EU har den senaste tiden kunnat ta del av följande: EU skall införa kvoter för och registrera alla sportfiskare, EU förbjuder vanliga glödlampor, EU överväger att förbjuda plasma-TV, EU vill att vi surfar mindre på nätet eftersom det drar el och orsakar koldioxidutsläpp, EU kräver att barnen äter mer äpplen, EU anslår tre miljarder så att smörberget växer med 30 000 ton. Så där håller det på, månad efter månad, år efter år.

EU står folk upp i halsen och det naturliga svaret blir: Vi röstar inte.

Vid förra valet röstade 37 procent av de röstberättigade, vilket är på u-landsnivå och gör EU till en illegitim institution.

Man kommer heller inte undan det faktum, att med några få undantag (Anna Hedh från Mörbylånga) är det ingen större aktivitet på våra EU-parlamentariker. Varför är de så osynliga?

Om man i en gallup skulle fråga vad de personer heter som företräder Sverige i EU-parlamentet skulle säkert 95 procent av svenska folket svara så här:

– Det har jag inte en aaaaning om...

Citat:

”Heder i detta sammanhang åt socialdemokraterna, som i sin nomineringsprocess funnit sig i att sätta den ursprungligen och ännu åtminstone i åthävorna EU-skeptiska Anna Hedh på valbar plats. Eller anser man att hon anpassat sig så väl till EU, att hon inte längre utgör något hot mot den allmänna ordningen?”

Kalmar Läns Tidning-Nybro Tidning, som säger att EU-listorna både i centern och kristdemokraterna är ett interndemokratiskt haveri.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons