Annons

Levande landsbygd – eller allt ljus på storstäderna?

Ledare • Publicerad 13 februari 2014

Det är inget nytt att ungdomar lämnar landsbygden för att söka lyckan i större städer.

Många är de ölänningar som dragit sig till Stockholm för att vidga sina vyer, få nya upplevelser eller helt enkelt bara få ett jobb.

Annons

För bara någon vecka sedan sände Sveriges Radio ett program från 1945 där unga ölänningar talade om framtiden.

Några unga män ville stanna kvar på den lugnare landsbygden medan framförallt en ung kvinna såg tjusningen i storstaden och allt man kunde gör där: uppleva kultur, uppleva folkvimmel, upptäcka något annat.

Många är också de ölänningar som sökte lyckan på andra sidan Atlanten. Amerika blev en plats för nya drömmar. För en del blev naturligtvis guldet till sand.

Andra fann sin nya hemvist på jorden.

Det är alltså ingen ny fråga detta med landsbygd kontra storstad.

Men det är lätt inte för de som vill att hela Sverige ska leva när arbetsförmedlingens tillförordnade chef Clas Olsson uttalar sig i Sveriges Television, med budskapet att unga ska flytta från landsbygden och dra sig mot större städer för att få bättre chanser att få jobb:

– Det viktigaste man kan göra är att uppmuntra unga att utbilda sig och söka sig därifrån.

Förutom storstäderna tror Olsson att turistorter och gruvorter har en chans i framtiden.

Att turistorter kan överleva ger ju visst hopp för Öland.

Det är naturligtvis naivt att tro att industrirevolutionen kommer åter och att det kommer att byggas stora fabriker på landsbygden som behöver stora mängder med arbetskraft.

Annons

Men det finns ju också större möjligheter idag att faktiskt kunna jobba på landsbygden, på distans.

Det vore synd och skam om man från statligt håll jobbade aktivt för att dränera landsbygden på ungdomar. Det är många nog ändå som söker sig bort för att studera eller för att jobba. Men för den som vill, måste chansen ges att stanna kvar.

Landsbygden kan inte bara en plats dit storstadsmänniskor söker sig någon vecka på året för att det är pittoreskt och lugnt, som ett enda stort Skansen.

Volvo och Zlatan gör i sin reklamfilm PR för det orörda Sverige. Milslånga vidder av stillhet med villebråd som väntar runt hörnet.

Det är en landsbygd. Men är det så vi vill se Sverige bortom Stureplan? Som en jaktpark för den som har råd och tid?

Storstäderna kommer att växa vidare och locka ungdomar. Men för den skulle måste även landsbygden ges en chans. Frågan är väl inte hur man ska få fler ungdomar att söka sig till större städer. Frågan är väl istället hur man ska skapa förutsättningar för att de som vill vara kvar och utveckla sin landsbygd ska kunna göra det?

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons