Annons

Ledaren: ”Det Åke gjort för den öländska vården är det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!”

Det kom i höstas en Dagens Ros till verksamhetschefen från en anställd undersköterska.
Publicerad 5 januari 2023 • Uppdaterad 6 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Åke Åkesson.
Åke Åkesson.Foto: Kenth Jönsson

För mig var det där sista beviset, även om jag sedan länge tillhör de redan övertygade. Men att undersköterskan tar sig tiden, betalar sitt porto och anonymt genom lokaltidningen skickar sitt varma tack till sin chef... ja, det säger allt.

”För att du utvecklat mig som människa och vårdpersonal”, skrev undersköterskan.

Annons

Åke Åkesson har som verksamhetschef för Borgholms hälsocentral fått ta emot besök och hyllningar, allt från statsministrar till äldreföreningar och fackliga företrädare. Men jag tror den där lilla rosen i lokaltidningen från undersköterskan betyder väldigt mycket.

Det var 2014 som Åke Åkesson blev chef för Borgholms hälsocentral. Jodå, det fanns duktiga läkare i Borgholm även innan dess, precis som det fanns sämre. Öland skilde sig varken då eller nu från övriga Sverige.

Bekymret på Öland var att läkarna utifrån inte var intresserade av att jobba på ön. Åkesson skrev en jobbannons där han sökte fler än de två specialistläkare och två utbildningsläkare han hade i sin stab. Han fick inte ett enda napp.

Situationen var minst sagt ansträngd. Belastningen på läkarna som fick ansvara för ibland över 2000 patienter slets och ständigt inhyrda stafettläkare skapade noll kontinuitet med patienterna.

”Vinsterna och fördelarna med den så kallade Borgholmsmodellen har blivit så många fler.”

Åkesson skapade då istället en modell där han garanterade läkarna en vettig arbetsmiljö med max 1000 patienter. På så sätt byggdes det upp en stab på tio ordinarie specialistläkare, vilket gett grunden för kontinuerligt och tryggt arbetsförhållande med de öländska patienterna.

Projektet med Hemsjukhuset där patienter kan få hembesök av läkare, remissgruppen där erfarenheter från pensionerade läkare tas till vara - är andra exempel på lyckade försök.

Jo, det har kostat lite mer och fortfarande sker misstag, Borgholms hälsocentral är ingen undantagen arbetsplats. Men vinsterna och fördelarna med den så kallade Borgholmsmodellen har blivit så många fler. Och Borgholm har kunnat ta över rehab och eftervård, som annars legat på sjukhuset i Kalmar.

Några gånger genom åren har Åke Åkesson hört av sig till mig, med lite undringar om hur ölänningar och Öland skulle kunna ta emot idéer. Inte helt okomplicerat eftersom tidningen är satt att granska en verksamhet han företräder.

Utgångspunkten går det dock inte att säga något emot. Att söka kunskap, att ha ett engagemang för sitt jobb som vida överskrider allt vi betecknar som normalt, att verkligen försöka göra gott för människor - det är banne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons