Annons

Ledaren: Boris Bravin död - men legenderna om honom dör aldrig!

Det sägs att Boris Bravin är död. Men legenderna om honom dör aldrig.
Publicerad 20 mars 2023 • Uppdaterad 28 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets chefredaktör minns Boris Bravin. ”Färgstark är det minsta man kan säga om Boris Bravin. Snarare en hel färgbutik!”
Ölandsbladets chefredaktör minns Boris Bravin. ”Färgstark är det minsta man kan säga om Boris Bravin. Snarare en hel färgbutik!”Foto: Carin von Post

Färgstark är det minsta man kan säga om Boris Bravin. Snarare en hel färgbutik!

Jag hade förmånen att få träffa honom mycket genom jobbet. Det var alltid ett äventyr. Hur mycket som var sant visste nog bara han själv, men hälften räckte mer än nog för en lokaltidningsjournalist att göra de saftigaste rubriker på.

Annons

Minns en gång när en apa bitit en besökare i fingret. Och jag lite oroligt hörde av mig till djurparksägaren för att få en kommentar, rädd att han skulle läxa upp ”spolingen”.

Men han var på sitt sådär strålande humör.

”Skriv, bara skriv pöjk! Det visar att djuren lever”

Och så fick jag en gratiskurs i det där med att ”all reklam är bra reklam”.

”Även sedan Boris lämnat över djurparken så fortsatte rubrikerna - Årets Ölänning, överlevare av tsunamin och bilentusiast.”

Den gamle försäljaren på Strömbergs Motor berättade om när Boris Bravin skulle köpa en bil av bilfirman.

Boris hade bestämt sig för vilken bil han ville ha och satte sig ned framför Strömberg för att göra affärer.

”Han hällde ut en hel påse med sedelbuntar på skrivbordet. Jag har aldrig sett så mycket pengar i hela mitt liv”, förklarade Strömberg.

Men sedan började förhandlandet.

”Bilen har en repa på bakskärmen”, sa Boris, och så drog han två sedelbuntar från skrivbordet.

Och så fortsatte det, tills Boris tog fram näven:

Annons

”Har vi en affär?”

Här saknas innehåll

Strömberg skulle aldrig glömma det:

”Boris tog bilen och körde. Jag kände mig nöjd. Men när jag räknade sedelbuntarna som var kvar så förstod jag ju att han måste ha prutat hur många tusen som helst!”

Men det var svårt att bli förbannad på Boris, även om han gjorde så att tidningen blev fälld då vi skrev om någon ljusskygg ”affär”. Bullrig, men också varm.

Uppväxten var tuff, vägen mot Ölands Djurparks öppnande 1974 var krokig. Och mycket går att säga om Ölands Djurpark, men det har sannerligen varit en publikmagnet för Öland.

Även sedan Boris lämnat över djurparken så fortsatte rubrikerna - Årets Ölänning, överlevare av tsunamin och bilentusiast.

En av Ölands största profiler genom tiderna har lämnat oss. Men berättelserna bär vi med oss för alltid!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons