Annons

Ledare: Viktigt med mediers trovärdighet

Kan man lita på Ölandsbladet? Ja, med undantag för den 1 april då vi tillåter oss att fejka en nyhet, är det tidningens absoluta målsättning att det som publiceras är både sant och relevant.
Ledare • Publicerad 10 april 2023 • Uppdaterad 11 april 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets redaktion i Borgholm.
Ölandsbladets redaktion i Borgholm.Foto: Kenth Jönsson

Nyligen hade Göteborgs universitets SOM-institut sin årliga forskningspresentation.

I den rapport som Ulrika Andersson, docent vid SOM-institutet, presenterade under rubriken ”Trender i det svenska medielandskapet” finns det flera intressanta saker att fundera på för den som är verksam i tidningsvärlden.

Annons

Ulrika Andersson sammanfattar själv de resultat som undersökningen gav:

• En majoritet uppger att de är mycket intresserade av att hålla sig uppdaterade om nyheter och aktuella frågor.

• Det finns en uppfattning om att medier ofta har en politiska agenda i nyhetsbevakningen. Den är särskilt stark hos personer som står till höger ideologiskt och hos sympatisörer till Sverigedemokraterna.

• Enligt allmänheten ägnar sig svenska nyhetsmedier för mycket åt det politiska spelet och för lite åt sakfrågor i den politiska bevakningen.

• Förtroendet för mediers nyhetsrapportering om valet 2022 är störst för SVT och Sveriges Radio. Lägst är förtroendet för kvällspressens valrapportering.

• Det generella förtroendet för svenska medier är stabilt.

• Förslaget om ett smalare public service har inte stöd hos allmänheten.

För oss som jobbar i tidningsvärlden är trovärdigheten a och o. I dessa tider av fake news och anklagelser om dolda politiska agendor är det viktigare än någonsin att det som står i tidningen är sant och relevant.

Källkritiken blir allt viktigare och det är viktigt att svenska medier visar att man kan lita på det som publiceras. När det handlar om tyckande ska det tydligt visas, exempelvis att det handlar om en ledartext, en analys eller en insändare.

I en värld där demokratin är under hot är journalistikens demokratiska uppdrag viktigare än någonsin. Det handlar om förtroende, att man kan lita på det man läser.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons