Annons

Ledare: ”Vi borde faktiskt tala om att poliserna gjort ett fantastiskt jobb!”

En ölänning dömd för mord på en annan ölänning. Bara förundersökningen är på 2 495 sidor. Kan vi ibland få ge polisen positiv kritik?
Publicerad 23 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Mordet på Kattrumpan, någon slags början på mördandet i Kalmar. Förhoppningsvis är det slutet när vi nu börjar få gripanden och domar i vad som beskrivs som knarkkriget. ”Vi måste berömma det oerhört omfattande polisarbetet”, tycker Ölandsbladets ledare.
Mordet på Kattrumpan, någon slags början på mördandet i Kalmar. Förhoppningsvis är det slutet när vi nu börjar få gripanden och domar i vad som beskrivs som knarkkriget. ”Vi måste berömma det oerhört omfattande polisarbetet”, tycker Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Samtidigt sitter ytterligare 13 personer, tolv män och en kvinna, frihetsberövade för inblandning i skjutningarna i Kalmar som resulterat i tre mord.

Till detta ska också läggas att två personer dömts för knivmord i Funkabo.

Annons

Det gnälls mycket på svensk polis. Men vi måste också kunna ge beröm när det är befogat. Och från sidlinjen kan vi inte göra annan analys än att Kalmarpolisen gjort ett fantastiskt arbete i alla dessa mord.

Chefen för grova brott - Färjestadens GoIF:s gamle hårdföre back, Håkan Wessung - bemötte härom veckan kritik för att hans avdelning segat med en utredning gällande tjänstefel i ett bygglovsärende.

De som minns Wessungs spelstil på Tallhöjden, kan bara ana hur han tog emot det gula kortet. Viss irritation hade varit förståelig. För grova brott i Kalmar har haft att göra det senaste året, om nu någon missat det.

Möjligtvis går det att ha synpunkter på att tjänstefel ens ska ligga på avdelningen för grova brott, men i min och säkert andras bok så måste prioritet ligga på att lösa mord.

”Det handlar om ett enormt pusselarbete, där tekniken spelat roll.”

Det har varit en exceptionell tid i vår region som inte skakat bara Kalmar utan också Öland, eftersom de inblandade i så hög utsträckning kommer från eller har kontakter med ön.

Resultatet av utredningarna är imponerande. För bara en titt i förundersökningen mot 27-åringen från Borgholms kommun som dömts för mordet på 25-åringen från Färjestaden, visar hur lite de inblandade vill samarbeta med polisen.

Det handlar om ett enormt pusselarbete, där tekniken spelat roll.

Polisarbetet har präglats av stor uthållighet. Det har varit viktigare ATT någon grips, än NÄR.

Reagerar starkt när jag läser sidan 1951 i förundersökningen kring mordet på 25-åringen från Färjestaden. I gästhuset på släktingarnas tomt i Färjestaden hittas, någon vecka innan 25-åringen mördas, en påse kläder indränkta i klorin; handskar, skinnjacka och svarta byxor med röda fläckar på.

Enligt släktingen så är det inte 25-åringens storlek, men alla varningssignaler blinkar helrött för att något inte står rätt till. Kanske finns det naturliga orsaker, det kommer vi inte att få veta.

Annons

En sak kan vi dock med säkerhet säga och det är att poliserna haft oändliga trådar att nysta i. Vad som är början tycks omöjligt att svara på.

Någon slags slut ser vi i vart fall förhoppningsvis i fällande domar.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons